Kuća dugačka 40 metara, a široka samo 7; Foto: Fernando Alda
Svetski projekti

Linearna kuća i španska sela: Kako je nastao talas dugačak 40 metara

Dugačka i uska kuća vizuelno je skraćena „talasima“ napravljenim od tradicionalne keramičke cigle.

Španska arhitektonska firma Studio Wet potpisuje projekat kuće svedene talasaste fasade, obložene keramičkim ciglama, koja je oblikovana tako da objekat živi skladno sa svojim neposrednim okruženjem španskog sela Alosno.

Arhitekte ističu da je njihova zamisao bila da kreiraju savremenu kuću kroz tradicionalne tehnike. Arhitekte su jednospratnu kuću organizovale na način da je dugačka fasada zapravo pročelje kuće, a na užoj fasadi, gde se nekada nalazio ulaz sada je garaža, piše Dezeen. Tako je nastala kuća nazvana Casa Borrero (gumica za brisanje, na španskom) koja zauzima čitavu parcelu dugu četrdeset, ali široku samo sedam metara.

Iz ulaznih vrata ulazi se u popločano dvorište; Foto: Fernando Alda

Kuća se nalazi na uglu, što je prednost i što nam je omogućilo da pokrenemo talas na fasadi i izdelimo ga na manje dužine.

„Tradicionalne parcele u Alonsu su poput ove, sa kratkim frontalnim fasadama i dugačkom osnovom. U ovom slučaju kuća se nalazi na uglu, što je prednost i što nam je omogućilo da pokrenemo talas na fasadi i izdelimo ga na manje dužine.“, rekao je Gomez Mora iz Studio Wet.

Konj je ispoštovao kuću; Foto: Fernando Alda

Preko ulaznih vrata se stupa na veliki popločani deo dvorišta, koji garažu razdvaja od ostatka objekta u kom su svi prostori organizovani linearno.

Preko ulaznih vrata se stupa na veliki popločani deo dvorišta duž kojeg su smeštene kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

Uz ovaj popločani deo dvorišta smeštena je kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, na koji su u nizu nadovezane četiri spavaće sobe duž glavne fasade.

Talas na fasadi, talas na krovu; Foto: Fernando Alda

Kontrolisanje direktne svetlosti, unakrsna ventilacija kroz mudro postavljene otvorene prostore i dobro dimenzionisani prostori su najvažnije tačke za dobro sklonište u Andaluziji.“, ističe Gomez Mora.

Kuća se ventilira prirodno; Foto: Fernando Alda

Talasi od cigle na fasadi

Za oblogu fasade Studio Wet je odabrao keramičke cigle u kombinaciji sa zaobljenim ciglama kako bi se stvorio niz talasa. Arhitekte su se odlučile za alternativu u vidu keramičkih cigli, u odnosu na bele seoske fasade karakteristične za Andaluziju, koja je takođe adekvatna imajući u vidu istorijski graditeljski kontekst ovog područja ali i neposrednu udaljenost Portugala koji je poznat po upotrebi keramičkih pločica na fasadama.

Keramičke cigle na fasadi stvaraju oblik talasa; Foto: Fernando Alda

Jednovodni krov

Čitava konstrukcija kuće završena je krovom na jednu vodu, koji je segmentno prekinut samo u jednoj zoni, iznad zaobljenog popločanog dela dvorišta. Jednostavni jednovodni krov sjedinjuje sve unutrašnje različite funkcije i pruža kući potrebni sklad i jedinstvenu viziju dizajna.

Neobičan projekat u selo Alosno; Foto: Fernando Alda
Španska sela bogatija su za jedan vredan primerak arhitekture; Foto: Fernando Alda

Grafičke podloge

Osnove
Osnove
Preseci
Preseci

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *