Građevinarstvo

Ova neverovatna kuća sastavlja se sama za samo 8 minuta

Kako je krenulo, u budućnosti će se zgrade graditi same.

Kompanija Ten Fold Engineering iz Velike Britanije predstavila je novu strukturu koja se automatski sastavlja za manje od deset minuta, a sve što će vam biti potrebno od alata jeste jedna bušilica za zavrtanje polica. Pored toga što se može korisiti za stanovanje, ovaj objekat od 65 kvadrata može se upotrebiti i kao poljska bolnica, ekološki hotel ili čak kao kućica na drvetu.

Pogledajte kako to izgleda:

https://vimeo.com/193884074

Možete li da zamislite scenario u kojem će dron transportovati odabrani model kuće na vaš plac, a da će se ona pred vašim očima sama sastaviti?

 

Ten Foldova struktura može nam dati naznake kako će izgledati građevinarstvo u budućnosti. Možete li da zamislite scenario u kojem će dron transportovati odabrani model kuće na vaš plac, a pred vašim očima ona će sa sastaviti za par minuta i to do takvog nivoa da možete odmah da se uselite? Deluje zaista neverovatno, ali Ten Foldov objekat nagoveštava da je to zaista moguće.

Njihov objekat može da se spakuje na standardni kamion (na drona ćemo još malo sačekati) kako bi se isporučio na adresu gde će se sam sastaviti sa svega osam minuta. Iz kompanije navode da su objekti potpuno opremljeni kao i da se mogu slagati jedni na druge. Takođe, za njegovu instalaciju nisu potrebni temelji, a objekti se mogu čak postavljati i na kosinama kao i na neravnom terenu. Prema podacima kompanije, sve komponente su modularne tako da je svaki raspored panela, vrata ili prozora moguć. Objekat ima 65 kvadrata slobodnog prostora i 20 kubika skladištenog prostora.

I tu nije kraj iznenađenjima! Ove strukture ne moraju se priključivati na električnu mrežu već su sposobne da se same napajaju energijom putem solarnih panela ili drugih naprednih sistema koja se, naravno, dodatno plaćaju.

Struktura naslagana jedna na drugu
Različite varijacije sistema

I sad dolazimo do cene. Koliko ovo čudo košta? Kompanija ceni ove samorasklapajuće strukture 110.000 evra. To je početna cena i ona, naravno, zavisi od opreme. Šta god da izaberete, dobijate kuću koja se sama sklapa i koja pritom zadovoljava BREEM i LEED standarde.

Foto: Ten Fold Engineering

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *