Građevinarstvo

Rasklopivi most na makazice pomaže u nevoljama

Japanski naučnik dr Ichiro Ario izumeo je mobilni most a inspiraciju je crpeo iz tradicionalne japanske umetnosti papirom – origami.

Gde god da su poplave, zemljotresi, klizišta ili druge prirodne nepogode, mostovi su ti koji prvi stradaju što ljude odsečene od sveta stavlja u veoma nezavidnu situaciju. Iako već postoje razni modeli privremenih mostova, naučnici s univerziteta u Hirošimi nedavno su demonstrirali novi model mosta za kojeg oni tvde da „najbrži, najveći, najjači a, pritom, i najlakši privremeni most na svetu“.

mobilni-most-3

Četvrta generacija mosta (Mobile Bridge Version 4.0) nastao je na osnovu tehnike origamija. Kada most nije u upotrebi, on se sklopi kao harmonika. Međutim, u slučaju nužde, most se rasklapa kao makaze i premošćava dve obale obezbeđujući platformu za prelaz ljudi i vozila.

mobilni-most-1

Od trenutka kada most stigne na problematičnu lokaciju, potrebno je manje od sat vremena da on bude funkcionalan. Nisu potrebni kranovi niti temelji. Potrebno je samo da se postavi na svoje mesto i ankeruje.

Samo rasklapanje konstrukcije mobilnog mosta traje manje od pet minuta.

Prototip mobilnog mosta demonstriran je na japanskom simpozijumu građevinskih inženjera održanog 23. juna 2015. gde je premošćena reka Hongo u gradu Fukujama. Finalna verzija mosta bi uskoro trebala da krene u proizvodnju.

Pogledajte i kako izgleda most kojeg prave roboti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *