Arhitektura

Fasada koja se sama zatvara i otvara u zavisnosti od osunčanosti

Aedas Architects isprojektovao je zgradu koja sama limitira prolaz sunčevih zraka bez uštrba po pitanju prirodnog osvetljenja.

U Abu Dabiju je toplo. Veoma toplo! Pogotovo tokom leta kada klima-uređaji rade punom parom. Međutim, klimatizacija zahteva veliku količinu energije a ova bogata država ima plan da značajno smanji potrošnju fosilnog goriva. Stoga su nove kule od 29 spratova u glavnom gradu projektovane tako da što više smanje upotrebu klima-uređaja a to je postignuto inteligentnom fasadom, piše Inhabitat.

Al-Bahar-Towers-lead

Fasada koja podseća na košnicu sastavljena je od motorizovanih trouglastih panela koji se otvaraju i zatvaraju u zavisnosti od osunčanosti. Kada je Sunce jako, oni su sklopljeni i nedozvoljavaju prodor svetlosti a kada Sunce zađe oni se rasklapaju i dozvoljavaju što već ulaz prirodnog osvetljenja.

Al-Bahar-Towers-26 Al-Bahar-Towers-8

Iako su u pitanju dve odvojene kule one dele zajednički lobi koji je okupan svetlošću a ta svetlost se potom distribuira u zatamnjene delove delove objekta putem velikih prozora i ogledala.

Al-Bahar-Towers-lead2 Al-Bahar-Towers-25 Al-Bahar-Towers-16 Al-Bahar-Towers-5 Al-Bahar-Towers-15

Al-Bahar-Towers-22

Pogledajte fasadu u Sočiju koja zauzima oblik vašeg lica.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *