Rekonstrukcija trga podrazumeva formiranje novog, savremenog identiteta Podgorice; izvor: podgorica.me
Izdvojeno, Konkursi

Trg nezavisnosti u Podgorici dobija potpuno novi izgled

Na nacionalnom konkursu za rekonstrukciju trga u crnogorskoj prestonici pobedio je tim u kojem je učestvovao arhitekta Krgović iz svetski poznatog biroa OMA.

U cilju revitalizacije centra grada, širenja pešačke zone i povećanja broja parking mesta, grad Podgorica je (u julu mesecu ove godine) raspisao nacionalni konkurs za izradu idejnog rešenja za rekonstrukciju Trga nezavisnosti. Kako je reč o centralnom gradskom trgu, očekivala su se rešenja koja će prostor tretirati na atraktivan, jedinstven i prepoznatljiv način.

Na konkursu je pristiglo 35 radova relativno niskog nivoa razrade. Prva nagrada dodeljena je radu koji se svojim kvalitetima po svemu izdvaja u odnosu na ostale. Naime, autorski tim ovog rada čini međunarodna grupa stručnjaka iz Njujorka. Jedan od članova tima je i Ninoslav Krgović – senior arhitekta u OMA, svetski poznatom birou koji potpisuje zgrade kao što su CCTV u Pekingu, Casa de Musica u Portu, biblioteka u Sijetlu…

Autorski tim nagrađenog rada čini tim međunarodnih stručnjaka; izvor: podgorica.me

Stvaranjem glatke, konzistentne i lagano zakrivljenje ploče, koja se prostire preko celog trga, stvara se i novi urbani identitet.

„Rad je jasan, konkretan i dobro artikulisan. Ovaj projekat je višeslojna urbana infrastruktura, koja traži i definiše novu centralnost, otvorenost i pristupačnost sa svih strana, ali i aktivnu konekciju sa podzemnim etažama… Stvaranjem glatke, konzistentne i lagano zakrivljenje ploče, koja se prostire preko celog trga, stvara se i novi urbani identitet. Time se omogućavaju i čisti i jasni pešački tokovi svuda i u svim smerovima.

Ta otvorenost istovremeno omogućava veliku raznolikost  mogućih programskih sadržaja i dinamičan urbani život, novo fleksibilno mesto okupljanja… Razmatranje ekoloških aspekta sprovedeno je po svim merilima održivosti i vrlo dobro razrađeno. Ovim projektom, pravilno nazvanim agora, dobija se novo, savremeno središe javnog života Podgorice“ – navodi se u saopštenju žirija.

Prikaz nagrađenog rada donosimo vam u celosti, uz tekstualno obrazloženje koji su priložili sami autori.

Konceptualno rešenje

Idejno rešenje Trga nezavisnosti pruža Podgorici novi prostorni identitet kroz izgradnju otvorenog i funkcionalnog urbanog orijentira na predmetnoj lokaciji. Istovremeno, novi trg funkcioniše kao višeslojna urbana infrastruktura koja intezivira korišćenje prostora sa ciljem da omogući dinamičan urbani život u svako doba dana, sedam dana u nedelji.

Postojeće prostorne odlike trga obogaćene su sa namerom da omoguće novo, fleksibilno mesto okupljanja – javni prostor koji ima mogućnost transformacije i prilagođavanja sa raznovrsnim društvenim, kulturnim i sezonskim događajima. Uspostavljanjem neprekinutih veza između različitih nivoa grada, Trg nezavisnosti funkcionisaće kao novi epicentar kontinualnog otvorenog prostora i pešačke mreže grada.

U središtu trga nalazi se transformabilna fontana koja nestaje; izvor: podgorica.me

Transformabilna površina

Idejno rešenje Trga nezavisnosti uspostavlja novi narativ za grad Podgoricu – postiže maksimalnu fleksibilnost oslobađanjem centra, uz istovremeno pružanje neophodne infrastrukture kako bi se prostor prilagodio različitim manifestacijama. Održiva i transformabilna fontana u središtu trga omogućava da prostor postane interaktivno igralište kada je fontana isključena.

Kada se fontana isprazni, trg se pretvara u neometani javni prostor na kojem se mogu organizovati događaji sa velikim brojem posetilaca. Urbani mobilijar dizajniran je sa namerom da se uklopi u sistem flaksibilnosti nudeći različite konfiguracije klupa i drugih pratećih elemenata u cilju stvaranja pristupačnog i prijatnog ambijenta.

Kada je fontana isključena, središte trga postaje igralište ili prostor za javna okupljanja.

Prioritet je dat prirodnim materijalima kao što su drvo i beton. Konstruktivni sistem je u podzemnom nivou beton, dok je u nadzemnim strukturama maksimizirana upotreba drveta, po ugledu na tradicionalne metode građenja. Diferencijacija boja pločnika poboljšava pristupačnost trgu jer pomaže u definisanju pešačkih pravaca u odnosu na zone za odmor i sedenje, istovremeno zadržavajući toplije boje postojećeg trga.

Transformabilna fontana omogućava formiranje fleksibilnog gradskog prostora; izvor: podgorica.me

Paradigma održivosti

Idejno rešenje koristi prednosti povoljnih vremenskih prilika i blage klime u Podgorici za planiranje upotrebe Trga tokom cele godine. Kroz sisteme za popločavanje koji propuštaju vodu i tehnike zelene infrastrukture, kišnica se skuplja i koristi za navodnjavanje zelenih površina na trgu, kao i za igru i rekreaciju kroz interaktivnu fontanu.

Na osnovu godišnje analize sunčevog zračenja, trg je ravnomerno izložen zračenju tokom cele godine. Na zgradama koje okružuju trg primenjen je sistem zelenih fasada, sa lakom drvenom konstrukcijom kao nosećim elementom.

Tribine formiraju atraktivan urbani ambijent; izvor: podgorica.me

Idejno rešenje koristi prednosti povoljnih vremenskih prilika i blage klime u Podgorici.

Na ovaj način su prošireni korisni prostori balkona, fasada je vizuelno ujedinjena u harmoničnu celinu, a životni uslovi stanara značajno poboljšani. Na vrhovima zgrada, zelena fasada prati nagib krova i stvara mikroklimu pogodnu za održavanje urbanih bašti.

Budući da su krovovi ravni i da na njima nema prepreka, na njima su postavljeni solarni paneli koji će pomoći u proizvodnji energije za potrebe trga i podzemne garaže, smanjujući time opterećenje energetske mreže i pomažući u daljoj optimizaciji ekoloških performansi trga.

Na trgu se mogu organizovati i događaji sa velikim brojem posetilaca; izvor: podgorica.me

Saobraćajno rešenje

Na površini trga planiran je pešački i biciklistički saobraćaj sa otvorenim prostorom za parking za bicikle, a potapajućim stubovima omogućen je pristup trgu u izuzetnim situacijama i za dostave. Ispod trga nalazi se podzemna parking garaža na tri nivoa, sa ulazom iz Ulice Novaka Miloševa, i izlazom u Ulici Miljana Vukova, koje ostaju u režimu jednosmernog saobraćaja.

Ispod trga nalazi se podzemna parking garaža na tri nivoa; izvor: podgorica.me

Ispod trga nalazi se podzemna garaža na tri nivoa i 737 parking mesta.

Podzemna garaža ima ukupno 737 parking mesta, od koji je 36 rezervisano za osobe sa invaliditetom i 30 za motorcikliste. Razdvajanje ulaza i izlaza je zbog izbegavanja ukrštanja saobraćajnih tokova, pojedostavljenja organizacije saobraćaja u pristupnim ulicama i racionalnog korišćenja prostora, kao i bezbednosti u slučaju hitne situacije koja zahteva brzu evakuaciju automobilima gde se putem znakova sa izmenljivim sadržajem poruka (VMS) silazna rampe automatski pretvaraju u rampe za izlaz. Ukoliko je potrebno, postoji mogućnost proširenja ulazne i silazne rampe kako bi imale po dve trake sa naplatnim rampama.

Projektovani broj parking mesta je u skladu sa preporukama za centralne gradske zone za koje se preporučuju parking garaže sa 400 do 800 parking mesta. Optimizacijom broja parking mesta projektovano je ekonomski održivo rešenje, koje takođe izbegava nepotrebne troškove izgradnje držanjem potrebnog odstojanja od postojećih struktura.

Trenutni izgled Trga nezavisnosti; izvor: sacg.me

Burne reakcije

Iako je idejno rešenje dobijeno na javnom nadmetanju, ono je izazvalo brune reakcije crnogorske javnosti, ali i negodovanje pojedinih stručnjaka. Duh tradicionalnog identiteta, izgleda, preovladava crnogorskim društvom.

Međutim, kocka je bačena. Nakon neuspešne rekonstrukcije iz 2006. godine, nadamo se da će kroz novi konkursni postupak centralni gradski trg u Podgorici dobiti ono što mu je zaista potrebno, a to su životnost, aktivnosti i ljudi, ali i više parking mesta.

Želite da saznate više? Celokupni konkursni materijal i izveštaj stručnog žirija dostupani su na stranici grada Podgorice.

Faktografija:

 • naziv projekta: Rekonstrukcija Trga nezavisnosti
 • oblik konkursa: Nacionalni, opšti, jednostepeni i anonimni
 • mesto: Podgorica, Crna Gora
 • investitor: grad Podgorica
 • autorski tim: Konstantina Tzemou, Ninoslav Krgović, Tommaso Bernabo Silorata, James Richardson, Veljko Knežević i JungWon Jais Kwon
 • članovi žirija: Nikola Drakulić, Dragan Vuković, Milan Đurić, Saša Begović, Simeun Matović, Filip Aleksić i Miljan Barović
  godina projektovanja: 2020.

Grafički prilozi:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. arhitekta

  za to vreme, u Beogradu, glagni Trg ravna tacna..
  nije ni čudo što su hteli da se odcepe od nas
  ima ju i bolju arhitekturu i jaču ekonomiju od nas

Ostavite odgovor

Obavezna polja *