Velika nagrada arhitekture za životno delo ustanovljena je 1982. godine
Arhitektura

Proglašeni dobitnici Velike nagrade za životno delo Udruženja arhitekata Srbije

Osnivač arhitektonskog studija „Kuzmanov and Partners“ i dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu aktuelni su dobitnici prestižnog priznanja UAS-a.

Veće Velike nagrade arhitekture Udruženja arhitekata Srbije za životno delo obavestilo je javnost da je na sastanku održanom 23. februara u Beogradu, kojim je predsedavao prof. Vasilije Milunović, Velika nagrada za životno delo za 2019. godinu pripala arhitekti Lazaru Kuzmanovu iz Novog Sada, a za 2020. godinu prof. arhitekti Vladimiru Lojanici iz Beograda.

Da podsetimo, Velika nagrada arhitekture za životno delo ustanovljena je 1982. godine, od kada se i dodeljuje, a poslednji dobitnici bili su arhitekta Milorad H. Jevtić za 2017. i prof. arhitekta Dejan Miljković za 2018. godinu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Lazar Kuzmanov; Foto: Igor Conić

O dobitnicima…

Lazar Kuzmanov

Rođen je 1968. godine u Titelu, a diplomirao je 1995. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, u klasi prof. Svetislava Ličine.

Na istoj visokoškolskoj ustanovi magistrirao je 2008. godine, odbranom magistarske teze „Nadogradnja stambenih zgrada u Novom Sadu – valorizacija i mogućnosti unapređenja procesa” pod mentorstvom prof. Darka Marušića i prof. dr Aleksandre Krstić.

Godine 2005. osnovao je Arhitektonski studio „Kuzmanov and Partners“ u Novom Sadu,  a tokom  svoje plodne karijere bio je dobitnik više priznanja, među kojima su nagrade na Salonima arhitekture u Beogradu i Novom Sadu, Godišnja nagrada Saveza arhitekata Srbije, Povelja Kapetan Miša Anastasijević, Nagrada za arhitekturu “Đorđe Tabaković” Društva arhitekata Novog Sada 2019. godine i druge.

Vladimir Lojanica; Foto: Yelissa Photography

Vladimir Lojanica

Rođen je 1969. u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1995. kod profesora Darka Marušića, dobivši pritom i nagradu za najboljeg studenta generacije sa prosečnom ocenom u toku studija 9,31.

Poslediplomske studije je pohađao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu na smeru Arhitektonska organizacija prostora i poslediplomski kurs studija umetnosti iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja. Od 1996. je zaposlen na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, čiji je dekan postao prošle godine, a 2004. osnovao je samostalnu arhitektonsku praksu Proaspekt.

Dobitnik je više značajnih stručnih priznanja, među kojima se izdvajaju Godišnja nagrada za arhitekturu Saveza arhitekata Srbije za kompleks hotela Holliday Inn i Expo hale XXI u Beogradu, kao i Nagrada 37. Salona arhitekture za Vinariju „Acumincum“ u Starom Slankamenu.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. miki

    naravno , lobisti uspešno rade svoj posao već godinama nameštajući poslove i prestižne nagrade, zato nam i jeste ovako…a gde je niš ? tamo narod ne postoji, tamo arhitektura ne cveta jel ? obojca marušićevi đaci ko da je mis van der roe bog te ? to je onaj čuveni bračni par koji je unakazio novi beograd pa su tamo najjeftiniji stanovi danas !jel to ta futuristička arhitektura? jadna i tužna srbija!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *