Građevinarstvo

Od festivalskog šatora do smeštaja za raseljena lica širom sveta

Shiftpods je inicijalno dizajniran da ugosti posetioce festivala, međutim ideja se potom proširila u potpuno drugom smeru.

Festival Burning Man održava se svake godine između 28. avgusta i 5. septembra u pustinji Black Rock u Nevadi i u proseku ga poseti oko 70.000 ljudi. Jedan od redovnih posetilaca, koji nije propustio nijedan u poslednjih dvadeset godina, jeste Kristijan Veber koji je došao na ideju da dane provedene na festivalu učini udobnijim i bezbednijim.

Tako je nastao sklopiv i ujedno veoma siguran smeštaj nazvan Shiftpods. Međutim, ovaj šator je toliko dobro konstruisan da su počele da se rađaju neke potpuno neočekivane poslovne prilike.

Na svakih 20 isporučenih jedinica, Kristijan Veber jedan šator donira za raseljena lica u svetu.

 

Veber je razvijao Shiftpods po svojim potrebama i potrebama svojih prijatelja s kojima je zajedno posećivao festival, ne sluteći da će izrada ovog privremenog smeštaja postati multimilionski biznis, piše Inhabitat.

Kada je izradio i isporučio prvih 300 šatora, Veber je osnovao kompaniju Advanced Shelter Systems Inc (ASSI) u Kaliforniji i od tada na svakih 20 isporučenih jedinica jednu donira za raseljena lica u svetu.

Brzinsko sklapanje

Shiftpods skloništa se mogu jednostavno sklopiti i brzo sklopiti. Zapravo, potrebno je samo minut i 20 sekundi. Pritom su termički su izolovana i dovoljno su visoka da u njemu može da stoji čovek prosečne visine. Shiftpods je uspešno završio i nedavno aero-testiranje gde je odoleo udaru vetra jačine 175 km/h.

Pogledajte kako se sklapa ovaj šator:

Od nedavno u ponudi je i unapređena verzija Shiftpodsa koja se prodaje po ceni od 1.499 dolara. Njegove dimenzije su 3,8×3,8 metara, a visina mu je 1,80 metara.

Za humanije uslove

Razvoj Veberove kompanije prava je američka priča. Našao je rešenje za problem koji je njega tištio, a potom je uvideo da njegov izum može da reši i druge, mnogo veće probleme. “Trenutno se u svetu nalazi preko 53 miliona prisilno raseljenih lica zbog ratova i politike. Mnogi od njih žive u trošnim barakama i zato mi težimo da napravio jeftiniju jedinicu koja će biti lakša za transport i jednostavna za postavljanje i čiji životni vek će biti i do pet godina“, rekao je Kristijan Veber pri poslednjoj humanitarnoj isporuci njegovih šatora u ugrožena područja širom sveta.

Foto: ASSI, Shiftpod Facebook

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *