Gradilište nove stanične zgrade u stanici Beograd Centar; Foto: „Infrastrukture železnice Srbije“
Izvođenje

Prokop izbliza: Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji nove stanične zgrade (video)

Rok za izgradnju stanice Beograd Centar je 15 meseci, što znači da bi novi objekat u Prokopu trebalo da bude završen krajem 2023. godine.

U okviru izgradnje nove stanične zgrade u železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, trenutno se izvode armirano-betonski i zidarski radovi.

Na gradilištu je, u proseku, svakodnevno sedamdesetak radnika i taj broj će se povećavati kako radovi budu napredovali i intenzivirani, saopšteno je iz AD „Infrastruktura železnice Srbije“.

Radovi na izgradnji nove stanične zgrade, koje finansira partner u ovom projektu – kompanija „Railway City“, započeti su početkom avgusta 2022. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Trenutno se izvode armirano-betonski i zidarski radovi; Foto: „Infrastrukture železnice Srbije“

Iznad deset koloseka i šest perona

Nova železnička stanica biće izgrađena na koti 105 i biće površine od oko 5.600 kvadratnih metara, u potpunosti namenjena za potrebe prijema i otpreme putnika.

Stanična zgrada, čiju arhitekturu potpisuje PFB Design d.o.o. iz Beograda, projektovana je iznad deset koloseka i šest perona, a planirano je da se u njoj formiraju potrebni stanični i komercijalni kapaciteti i sadržaji.

Prema navodima iz „Infrastruktura železnice Srbije“, zgrada će zadovoljiti sve najviše standarde u putničkom železničkom saobraćaju.

Radovi su započeti u avgustu 2022. godine; Foto: „Infrastrukture železnice Srbije“

Biće postavljeni liftovi, eskalatori i konvejeri, a putnici će dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje

Peronski deo biće povezan sa staničnom zgradom, biće postavljeni liftovi, eskalatori i konvejeri, a putnici će dobiti nove čekaonice, blagajne i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje putničkog saobraćaja.

Takođe, i deo železničkog osoblja dobiće savremene i funkcionalne uslove za rad, dok će na samom boku objekta, prema Novom Beogradu, biti formirana garaža spratnosti P+5 sa 540 parking mesta i površine 15.275 m2.

Ispod staničnog platoa biće pozicionirana dva putnička pothodnika, sistem tehničkih i instalacionih galerija i zaštitna konstrukcija koridora beogradskog metroa.

Planirano je da radovi na novoj staničnoj zgradi budu gotovi do kraja sledeće godine; Foto: „Infrastrukture železnice Srbije“

Na koti 105 prethodno je izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50 hiljada kvadratnih metara.

Početku izgradnje nove stanične zgrade, prethodio je završetak radova na ploči železničke stanice Beograd Centar, na koti 105, čime su se stekli uslovi za početak izgradnje nove stanične zgrade u Prokopu.

Iz „Infrastruktura železnice Srbije“ podsećaju da je u stanici Beograd Centar na koti 105 prethodno izgrađena, proširena i promenjena betonska konstrukcija površine od skoro 50 hiljada kvadratnih metara.

Uporedo sa tim, urađena je projektna dokumentacija za izgradnju stanične zgrade u Beograd Centru.

Rok kraj 2023. godine; Foto: „Infrastrukture železnice Srbije“

Završetak izgradnje krajem 2023.

Da podsetimo, radove na stanici u Prokopu izvodi beogradska kompanija „Elita-cop“, u zajedničkoj ponudi sa firmama „Koto“ iz Beograda i „KLM Inženjering TM“ iz Novog Sada.

Rok za završetak radova na izgradnji nove stanične zgrade u Beograd Centru je 15 meseci, što znači da bi novi objekat u Prokopu trebalo da bude završen krajem 2023. godine.

Očekuje se da će celokupni radovi na stanici Beograd Centar u Prokopu biti završeni do kraja 2024. godine, kaže se na kraju saopštenja iz AD „Infrastrukture železnice Srbije“.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *