Kristal u trci za najlepšu beogradsku zgradu. Glasajte sada!
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Zgrada Kristal kandidat za najlepšu zgradu u prestonici

Poslovni objekat u Knez Mihailovoj 30 nalazi se na spisku 20 najlepših zgrada izgrađenih u poslednjih 25 godina u Beogradu. Ocenite je ocenom od 1 do 10!

Tradicionalnu Borbinu nagradu za arhitekturu 1995. godine dobili su arhitekte Spasoje Krunić i Slobodan Rajović za projekat i realizaciju poslovne zgrade izgrađene na istaknutom mestu Knez Mihailove ulice, u najreprezentativnijem delu pešačke zone grada. Ona predstavlja nastavak gabaritne lepeze Instituta Servantes i na veoma osetljivom mestu račva se i poentira glavnu trgovačku ulicu Beograda, rekao je arhitekta Mihajlo Mitrović.

Uspešnu urbanu interpolaciju autori su rešili principom kontrasta u interakciji spajanja starog i novog.

Svojim atraktivnim izgledom, Kristal se uspešno uklapa u širu urbanu kompoziciju i njenu pešačku mrežu naslonjenu na pravac prema Studentskom trgu. Uspešnu urbanu interpolaciju autori su rešili principom kontrasta u interakciji spajanja starog i novog.

Iako građena u jeku jugoslovenske krize i usred sankcija, Kristal je dosegao mnoge vrednosti kako po svom osnovnom konceptu, tako i po dobro smišljenoj upotrebi trajnih materijala kao što su visoko polirane granitne ploče i staklene table, napisao je Mitrović u svojoj knjizi Arhitektura Beograda 1950-2012.

Poslovna zgrada Kristal, Knez Mihajlova 30; Autori: Spasoje Krunić, Slobodan Rajović; Godina: 1995; foto: Miloš Martinović

Kristal u trci

Poslovna zgrada Kristal ušla je u izbor najlepših zgrada u Beogradu izgrađenih u poslednjih 25 godina. Glasajte za njih ocenom od 1 do 10 ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *