Ocenite palatu Zora ocenom od jedan do deset.
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Krunićeva Zora u izboru za najlepšu zgradu u Beogradu

Poslovna zgrada na uglu Zorine i Mekenzijeve karakterističan je primer gradnje devedestih godina prošlog veka. Upravo zbog toga našla se na našoj listi. Ocenite je!

Palata Zora delo je arhitekte Spasoja Krunića iz 1995. godine i nalazi se u ulici kneginje Zorke 29, nedaleko od Slavije. Karakterističnost gradnje za ovaj period jeste da osnove spratova rastu s visinom zgrade, što se veoma lako uočava na ovom primeru gde je vertikalna dinamika posebno naglašena aluminijumskom fasadom – takođe karakterističnom za devedesete.

Zbog nekoherentne arhitekture u njenoj okruženju, ona je preuzela ulogu „korektora pacijalnog građenja“, napisao je Mihajlo Mitrović u svojoj knjizi Arhitektura Beograda 1950-2012 i dodao da je palata Zora „dopadljivog geometrijskog sklopa koji se vidljivo odrazio na fasadnoj arhitekturi.“

Poslovna zgrada Zora, Kneginje Zorke 29, autor: Spasoje Krunić; godina: 1995; foto: Miloš Martinović

Zora pod lupom

Kao karakterističan predstavnik gradnje devedestih godina prošlog veka, poslovna zgrada Zora ušla je na listu 20 najlepših zgrada podignutih u poslednjih 25 godina u Beogradu. Više o izboru za najlepšu beogradsku građevinu pogledajte ovde, a glasanje možete započeti ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *