Kubusna zgrada u opeci na Bežanijskoj kosi
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Objekat socijalne zaštite Sunce u trci za najlepšu beogradsku zgradu

Zgrada u opeci našla se na listi 20 najlepših zgrada u Beogradu izgrađenih u poslednjih 25 godina. Vašim ocenama izglasaćemo najbolju od njih!

Po projektu arhitekte Predraga Milutinovića, 2012. godine na Bežanijskoj kosi nikao je objekat socijalne zaštite Sunce. U pitanju je kubusna zgrada kojom dominira opeka kao primarni građevinski materijal, a koja je objektu dala toplu notu. Već sledeće godine Sunce dobija nagradu kompanije Novosti, kada je arhitektica Zorica Savičić obrazložila da ova zgrada „uspostavlja nove standarde u rešavanju objekata socijalne zaštite, a istovremeno je značajno arhitektonsko delo. Ovakav tip objekta nije skoro realizovan u našoj sredini i time je uspeh autora veći.“ – zaključuje se u komentaru.

Objekat Sunce karakteriše svedeno i minimalistički arhitektonsko oblikovanje, ali to ne znači da je on izgledom hladan. Zapravo on zrači toplinom i udobnošću, što je i primarna funkcija ovakvog jednog objekta socijalne zaštite. Zbog toga je ovo uspešno arhitektonsko delo!

Objekat socijalne zaštite Sunce, Bežanijska kosa, Autor: Predrag Milutinović; godina: 2012; foto: Miloš Martinović

Sunce do zvezda?

Vašim ocenama zgrada Sunce može dostići zvezde i osvojiti prvu nagradu u Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina, ali je potrebno da glasate – ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *