Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu, Izdvojeno

POBEDNIK GLASANJA: JDP najlepša zgrada u Beogradu u poslednjih 25 godina

Posle tri nedelje glasanja i pristiglih 4.443 glasova, izabrana je najlepša zgrada u Beogradu – rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz 2005. godine koje potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković.

Ideja o Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina došla je iz potrebe da se ukaže da u našoj prestonici ima arhitektonskih objekata vrednih pažnje ali i kako bi se napravila jedna analiza gradskog prostora s izdvajanjem onih objekata koji su nas obogatili i na koje smo ponosni ali i na one koje izazivaju kontroverze.

Posetioci portala Gradnja.rs su svojim mnogobrojnim glasovima podržali ovu ideju i posle tri nedelje glasanja i 4.443 pristiglih glasova, izabrali su najlepšu od njih – Jugoslovensko dramsko pozorište u ulici Kralja Milana 50 čiju rekonstrukciju potpisuju arhitekte Zoran Radojičić i Dejan Miljković.

5 najlepših zgrada u Beogradu po glasovima publike

1. Rekonstrukcija JDP, ocena: 7,64
(autori: Zoran Radojičić i Dejan Miljković; godina: 2005)

2. Fiskulturna sala Obrenovac, ocena: 6,69
(autor: Jovan Mitrović; godina: 2015.) 

3. Rekonstrukcija kule Nebojša, ocena: 6,53
(autori: Dejan Miljković, Zoran Radojičić, godina: 2010)

4. Crkva Svetog Vasilija Ostroškog, ocena: 6,47
(autor: Mihajlo Mitrović, godina: 2001)

5. Stambeno-poslovni objekat B2, ocena: 6,27
(autori: Slobodan Rajović, Zoran Nikezić, Vasilije Milunović, godina: 2008)

 

POBEDNIK: Rekonstrukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Kralja Milana 50; autori: Zoran Radojičić, Dejan Miljković; godina: 2005; foto: Miloš Martinović

Zgrada JDP-a predstavlja sliku Beograda u malom, to jest, istorijski kontinuitet prošlosti i savremenosti, koje se širom grada konstantno prožimaju.

Da je zgrada JDP-a proglašena najlepšom zgradom Beograda u poslednjih 25 godina dosta nam govori o ukusu publike koja je imala priliku da glasa. Zapravo, zgrada JDP-a predstavlja sliku Beograda u malom, to jest, istorijski kontinuitet prošlosti i savremenosti, koje se širom grada konstantno prožimaju, a koji je publika prepoznala u arhitekturi objekta koji je osvojio prvo mesto, kaže istoričar umetnosti Marko Stojanović.

Arhitektura rekonstruisane zgrade JDP-a već duži niz godina privlači pažnju kako stručne, tako i šire javnosti, što ukazuje na značaj ovog arhitektonskog poduhvata, kaže član žirija arhitekta Nebojša Antašević. Arhitektonska vrednost ove rekonstrukcije je višeslojna, jer se projektantski i oblikovni aspekti međusobno prožimaju ne samo u okvirima arhitektonske strukture, već i na mikro urbanističkom planu, čime je dodatno naglašena pozicija ove zgrade u urbanističkoj kompoziciji jednog od najvažnijih urbanih poteza u centralnoj gradskoj zoni Beograda,

S druge strane član žirija arhitekta Aleksa Ciganović rekao je da rezultat glasanja nagoveštava rđavost i nesigurnost date ocene javnog, laičkog suda i skeptično prihvatanje njegovog stava, s obzirom na to da je rezultat rada na predmetnom objektu upravo u temeljnoj kontradiktornosti trenutne i „opšte javne zabrinutosti“ kada je u pitanju odnos prema savremenim rekonstrukcijama i izgradnjama u starim gradskim tkivima kao i javnih stavova, neretko politiziranih, o tobožnjoj zabrinutosti za istoriju grada.

 

5 najlepših zgrada u Beogradu po glasovima žirija

Po izboru stručnog žirija, kojeg su činili Đorđe Alfirević, Aleksa Ciganović, Nebojša Antašević, Marko Stojanović i i Igor Conić, najveći broj glasova osvojio je jedan drugi objekat – hotel Square Nine! Treba primetiti da je zgrada JDP, miljenik publike, na trećem mestu koje deli sa vrtićem Tesla i poslovnom zgradom Anex, dok je drugo mesto osvojila zgrada Zepter koja je kod publike završila u donjem delu lestvice.

1. Hotel Square Nine, ocena: 9,4
(autor: Issay Weinfeld, godina: 2011)

2. Upravno-poslovna zgrada Zepter, ocena: 8,4
(autori: Branislav Mitrović, Vasilije Milunović, Dušan Tešić, godina: 1997)

3. Rekonstrukcija JDP, ocena: 8,2
(autori: Zoran Radojičić i Dejan Miljković; godina: 2005)

3. Poslovna zgrada Anex, ocena: 8,2
(autori: Goran Vojvodić, Aleksandar Hrnjez, godina: 2010)

3. Kombinovana dečija ustanova Tesla – nauka za ceo život, ocena: 8,2
(autori: Milan Đurić, Aleksandru Vuja, Milka Gnjato, godina: 2013)

POBEDNIK PO IZBORU ŽIRIJA: Hotel Square Nine, Studentski trg 9, Autor: Issay Weinfeld; godina: 2011; foto: Miloš Martinović

Izbor zgrade Square Nine na Studentskom trgu za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina, vrlo je interesantan jer je ona jedina sa spiska od 20 zgrada koje su ušle u uži izbor a da nije projektovana od strane domaćeg arhitekte. Zapravo, njen projekat potpisuje brazilski arhitekta Isaj Vinfeld koji je ovaj hotel zamislio kao savremenu građevinu koja poštuje stil, kolorit i visinu okolnih zgrada zbog čega se savršeno uklapa u okolinu. Upravo time je postignuto da objekat izgleda kao se oduvek nalazio na tom mestu.

Čestitamo arhitektama Zoranu Radojičiću i Dejanu Miljković za pobedu u izboru publike, i Isaju Vinfeldu za pobedu u izboru za najlepšu zgradu u Beogradu po mišljenju stručnog žirija.

Zahvaljujemo se pre svega mnogobrojnim glasačima na odvojenom vremenu, članovima žirija koji su podržali ovo glasanje, kao i svima onima koji su svojim komentarima učinili da ovaj izbor postane objektivan i kvalitetan.

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Vassa

  zasluzeno za sqaure nine. a ni jdp nije los

 2. lidjia

  BRAVO ZA Jugoslovensko dramsko pozoriste!

 3. Dragan Marković

  Mnogo taštine, previše.
  Hotel je najlošija od svih zgrada u tom okruženju a žiri je glasao „jer ona izgleda kao da se oduvek tu nalazila“. Ostale zgrade su se stvarno oduvek tu nalazile, i lepše su od nje pa…
  Jednostavno žiri nije hteo da prizna kolegama uspeh pa su izabrali „mudru“ soluciju i proglasili stranca pobednikom.
  Srpska posla

  1. Karolina von Karlo Kampos

   Bravo, pametno, sazeto i tacno. Cestitam.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *