Ako vam se dopada ova rekonstrukcija, možete glasati za nju u našem izboru za najlepšu zgradu
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Rekonstrukcija Kule Nebojša

Proslavljena rekonstrukcija na Kalemegdanu iz 2010. godine našla se u izboru za najlepšu građevinu u prestonici u poslednjih 25 godina. Glasajte do 7. avgusta!

Iako je grad bogate prošlosti, Beograd nema mnogo sačuvanih spomenika kulture, a i ono što ima preskromno je zaštićeno, pa nema presedana koji bi se mogli slediti ili nagrađivati. U svom radu Jovan Mitrović, Dejan Miljković i Branko Pavić pošli su od savremenog koncepta koji se uveliko primenjuje tako što se čuva izvorni spomenički karakter, a u nove funkcije uvode novi sadržaji.

Usamljena na brisanom prostoru, Kula Nebojša se sada našla u prostranijem urbano-arhitektonskom ansamblu dve prisno spojene celine naslonjene na kalemegdanske bedeme. Jednu čini kula sa nedirnutom volumentarnošću, a drugu novi arhitektonski trakt, profana prizidnica koja se sastoji od svečanog vestibila u kojem su smešteni prijemni pultovi i kamerne sale za razne svečane i radne skupove, napisao je Mihajlo Mitrović u knjizi Arhitektura Beograda 1950-2012.

Autori rekonstrukcije Kule Nebojša dobitnici su priznanja Društva arhitekata Beograda „Arhitektonski događaj godine“ za 2011. godinu.

Rekonstrukcija Kule Nebojša, donji Kalemegdan; Autori: Jovan Mitrović, Dejan Miljković i Branko Pavić; godina: 2010; foto: Miloš Martinović

Rekonstrukcijom do prvog mesta?

Ukoliko vam se sviđa ova rekonstrukcija, možete glasati za nju u Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *