Vrtić Zvezdana prašina delo je, u tom trenutku, tek svršenih studenata arhitekture Petra Bojovića, Marka Petrovića i Miloša Paunovića, koje je, nakon osvajanja konkursa, realizovano 2012. godine.

Iako se radi o uobičajenom i relativno jednostavnom arhitektonskom programu, autori su uspeli svojim rešenjem da ponude raznolikost ambijenata, koji se suptilno pretapaju i prelivaju jedan u drugi, ublažavajući granicu spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, i različitih funkcionalnih celina u objektu.

Pored matičnih prostorija, u kojima bi deca najviše boravila, u prizemlju im je osigurana prostrana fiskulturna sala i u njenom produžetku – atrijumski prostor s mekom podlogom za igru. Na spratu dominira velika, krovna terasa za boravak najmlađe dece na otvorenom, koja se preko tribina nadovezuje na letnu učionicu na vrhu zemljanog nasipa, s kojeg deca imaju direktan pristup glavnom igralištu.

Zbog svog smirenog arhitektonskog oblika koji je lepo skrojen s topologijom, ova zgrada našla se u Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina.

Vrtić Zvezdana prašina na Bežanijskoj kosi; Autori: Petar Bojović, Marko Petrović, Miloš Paunović; godina: 2012; foto: Miloš Martinović

Zvezdana prašina do zvezda?

Ako vam se dopada vrtić Zvezdana prašina na Bežanijskoj kosi, glasajte za njega ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje