Zvezdana prašina do zvezda? Glasajte!
Izbor za najlepšu zgradu u Beogradu

Vrtić na Bežanijskoj kosi najlepša beogradska građevina? Od vas zavisi!

Vrtić Zvezdana prašina delo je, u tom trenutku, tek svršenih studenata arhitekture Petra Bojovića, Marka Petrovića i Miloša Paunovića, koje je, nakon osvajanja konkursa, realizovano 2012. godine.

Iako se radi o uobičajenom i relativno jednostavnom arhitektonskom programu, autori su uspeli svojim rešenjem da ponude raznolikost ambijenata, koji se suptilno pretapaju i prelivaju jedan u drugi, ublažavajući granicu spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, i različitih funkcionalnih celina u objektu.

Pored matičnih prostorija, u kojima bi deca najviše boravila, u prizemlju im je osigurana prostrana fiskulturna sala i u njenom produžetku – atrijumski prostor s mekom podlogom za igru. Na spratu dominira velika, krovna terasa za boravak najmlađe dece na otvorenom, koja se preko tribina nadovezuje na letnu učionicu na vrhu zemljanog nasipa, s kojeg deca imaju direktan pristup glavnom igralištu.

Zbog svog smirenog arhitektonskog oblika koji je lepo skrojen s topologijom, ova zgrada našla se u Izboru za najlepšu zgradu u Beogradu u poslednjih 25 godina.

Vrtić Zvezdana prašina na Bežanijskoj kosi; Autori: Petar Bojović, Marko Petrović, Miloš Paunović; godina: 2012; foto: Miloš Martinović

Zvezdana prašina do zvezda?

Ako vam se dopada vrtić Zvezdana prašina na Bežanijskoj kosi, glasajte za njega ovde.

Šta je još na spisku?

Započnite glasanje

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *