CURA prototip gradi se u bolnici u Milanu, koji je jedan od italijanskih gradova sa najviše slučajeva zaraženih virusom Covid-19.
Građevinarstvo

Transportni kontejneri za ekspresno proširenje bolničkih kapaciteta

Projekat CURA, koji se oslanja na modularne elemente, mogao bi značajno da pomogne bolnicama u Italiji ali i celom svetu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Italijanski arhitekti Carlo Ratti i Italo Rota dizajnirali su sistem koji bi mogao da služi kao osnova za ekspresno podizanje zdravstvenih intenzivnih jedinica. U modularne jedinice napravljene od transportnih kontejnera bi se postavili kreveti i uređaji, te bi kao takav mogao da funkcioniše kao dodatno bolničko krilo ili kao potpuno nova bolnica kao što je bila ona u Vuhanu koja je podignuta za samo 10 dana.

Kao osnovni modul korišćen je transportni kontejner koji ima ventilacioni sistem pomoću koje se stvara negativan pritisak u unutrašnjosti.

Sistem nazvan Connected Units for Respiratory Ailments – odnosno CURA, što u prevodu sa latinskog znači lečenje, dizajniran je sa namerom da se što efikasnije poveća kapacitet intenzivne nege u Italiji, tokom ovog teškog trenutka kako za zemlju, tako i za ostatak sveta.

„Cilj je da se sistemi dostave gradovima širom sveta, kako bi se brzo reagovalo na nedostatak mesta u bolnicama i na brzo širenje bolesti.“ – objasnile su arhitekte iz CURA tima.

Sprečavanje izlaska kontaminiranog vazduha

Primarna ideja je bilo kreirati sisteme poput tradicionalnih bolničkih šatora, s tim što bi sistemi CURA imali visok nivo biokontrole, koji bi sprečavao dalje širenje koronavirusa.

Kao osnovi modul korišćen je transportni kontejner dužine 6,1 metar, koji ima ventilacioni sistem pomoću kojeg se stvara negativan pritisak u unutrašnjosti, što je zapravo sistem koji se koristi u bolnicama i laboratorijama, kako bi se sprečio izlazak kontaminiranog vazduha. Arhitekte ističu da su CURA jedinice dizajnirane u skladu sa Airborne Infection Isolation Rooms (AIIRs) standardima, piše Dezeen.

„Jedinice bi se mogle brzo montirati poput bolničkih šatora, ali bi bile jednako bezbedne kao odeljenja za izolaciju, zahvaljujući biokontroli sa negativnim pritiskom.“ – istakle su arhitekte iz CURA tima.

Prototip se gradi u bolnici u Milanu, koji je jedan od italijanskih gradova sa najviše slučajeva zaraženih virusom Covid-19.

Svaka od jedinica sadržala bi svu medicinsku opremu potrebnu za podršku dva pacijenta intenzivne nege i svaka može funkcionisati pojedinačno ili međusobno gde su jedinice povezane lakoinstalirajućom konstrukcijom koja se naduvava.

Idealno za terenske bolnice

Arhitekte preporučuju da se jedinice postave uz postojeće bolničke komplekse, na prostorima poput parkinga, kako bi se raširio kapacitet bolnice ili se sistemi mogu postavljati na drugim lokacijama kao terenske bolnice.

„Poslednjih nedelja bolnice se bore da povećaju svoja odeljenja intenzivne nege, kako bi mogle da prihvate sve veći broj pacijenata sa teškim respiratornim problemima, kojima su potrebni respiratori. Bez obzira na razvoj pandemije, svakako se očekuje da će u narednih nekoliko meseci trebati više intenzivnih odeljenja na globalnom nivou.“ – istakle su arhitekte iz CURA tima.

Prvi prototip bolničkih jedinica se gradi u bolnici u Milanu, koji je jedan od italijanskih gradova sa najviše slučajeva zaraženih virusom Covid-19.

Ratti i Rota su na projektu CURA radili u saradnji sa inženjerskim studiom Jacobs i digitalnim studiom Squint/Opera, koji je kreirao video koji objašnjava način funkcionisanja sistema.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *