Mobilna kabina je veličine 3×6,40 metara i pogodna je za smeštanje do 4 osobe; Foto: Tehnix
Građevinarstvo

Mobilna korona kabina: Hrvatska firma za 7 dana izbacila novi proizvod

Međimurski Tehnix razvio je i proizvodi Mobilnu korona kabinu za prevenciju virusa i za osobe s virusnim simptomima.

Mobilna kabina, veličine 3×6,40 metara, opremljena kuhinjom, kupatilom i prostorom za spavanje, ima sistem grejanja i ventilacije pa je takva pogodna za duži boravak.

– Kabinu smo razvili prvenstveno zbog naših vozača koji voze u Evropu. Oni po dolasku ostavljaju kamion koji se denzinfikuje, a oni se smeštaju u sterilnu korona kabinu, gde se mogu da se odmore i u njoj ostaju do nove vožnje. To je prevencija za njih i ljude oko njih. Kabina je za zdrave, da izbegnu bolesne, ali i za bolesne, da ne zaraze zdrave – govori vlasnik Tehnixa Đuro Horvat za Jutarnji list.

Kabina je za zdrave, da izbegnu bolesne, ali i za bolesne, da ne zaraze zdrave.

Vozači u celom tom procesu nemaju kontakt s drugim ljudima. Na postupanje se navode telefonom, a direkcija dobija impuls kad vozač stigne u kabinu.

– Kabine su namenjene za maksimalno četiri osobe, hrana se ubacuje u poseban pretinac, bez međusobnog kontakta. Kabina je postavljena i u Luksemburgu, a služi odmoru Tehnixovih vozača tokom putovanja.

Od ideje do realizacije 7 dana

Od ideje do realizacije korona kabine trebalo je nedelju dana, a Đuro Horvat kaže da iz Hrvatske, Evrope i sveta već pristižu narudžbinu za kabinu, koja košta oko 17.000 evra..

On smatra da su kabine, osim za prevenciju, idealne za lečenje obolelih u slučaju nedostatka bolničkih kapaciteta. Jednako tako, mogu ih nabaviti i privatne osobe.

Centar na 4 sprata

U ovom su trenutku u toku su razgovori o izgradnji Istraživačkog centra u Splitu, danas prvenstveno namenjenog istraživanju leka za Covid-19.

– Specijalnim modularnim sistemom gradnje sagradili bismo centar na četiri sprata, površine 2.000 kvadratnih metara – otkriva Đuro Horvat.

Iz Tehnixa najavljuju i inovativni sistem beskontaktnog odlaganja smeća, takođe sa svrhom prevencije virusa.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *