Svetski projekti

Pasivni hotel sa pogledom na polarnu svetlost

Ovaj islandski hotel je pravi primer energetski efikasnog objekta koji poštuje prirodnu okolinu.

Nekada napušteni objekat je nakon renoviranja, koji je uradila arhitektonska firma Minarc Architects, postao pravi raj za avanturiste. Prilikom obnove hotela korišćeni su lokalni materijali kako bi se što manje uticalo na životnu sredinu. Ipak, glavni adut ove turističke meke jeste njegov pogled – i to na spektakularni prirodni fenomen Aurora Borealis.

Hotel je projektovan tako da izgleda poput mase očvrsle lave koja se izdiže iznad terena.

 

Obzirom da se hotel Ion nalazi u regiji aktivnog vulkana Mount Hengill, u njegovom neposrednom okruženju postoji veliki broj toplih izvora koji su iskorišćeni za geotermalnu energiju, piše Inhabitat. Zahvaljujući tome, ovaj hotel je pasivni objekat koji troši alternativne izvore energije.

Kako ne bi ugrozio okolni pejzaž, hotel Ion projektovan je tako da se što bolje uklopi u pejzaž. On izgleda poput mase očvrsle lave koja se izdiže iznad terena.

Prozori od poda do plafona omogućavaju prodor prirodne svetlosti tokom dana u hotel i pogled na okolni teren prekriven mahovinom i očvrslom lavom, dok se tokom noći može uživati u prelepom pogledu na polarnu svetlost. Naravno, ukoliko se bukirali sobu tokom zimskih meseci kada se ovaj prirodni fenomen jedino i vidi.

Kako se prilikom projektovanja mislio o održivosti, hotel je opremljen tuš kabinama koje štede vodu i koriste geotermalno grejanje za zagrevanje tople vode.

Celokupan hotel je kao galerija sa savremenim umetničkim delima i radinostima, pa se posetioci tokom boravka u njemu mogu upoznati s lokalnom islandskim kulturom.

Foto: Minarc Architects, Ion Hotel, Art Gray, Ragnar Th. Sigurdsson, Torfi Agnarrson, Kristbjorg Sigurjonsdottir

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *