Foto: Kees Hummel
Svetski projekti

Ovaj most u Amsterdamu miri strip i arhitekturu na 10 metara visine

Dizajn je realizovan kroz primenu čeličnog okvira koji je zatim obložen akrilnom smolom na bazi vode, a onda su na scenu stupili 3D štampači.

Holandski ulični umetnik Frankey povezao je gornje spratove dve amsterdamske zgrade sa strukturom dizajniranom tako da izgleda kao jedan od istorijskih mostova na brojnim kanalima u gradu.

Frankey, čije je pravo ime Frank de Ruve, postavio je svoj Canal Skybridge između par zgrada na Rokinu, glavnoj ulici u centru Amsterdama, a inspiraciju za ovu nesvakidašnju kreaciju pronašao je u svetu stripa.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Canal Skybridge povezuje dva poslovna prostora jedne holandske kompanije; Foto: Kees Hummel

Najviši na svetu most preko kanala

Struktura je postavljena na visini od deset metara, a krase je tamnozelena ograda i neizbežni ulični fenjer.

„Preuzimajući reference iz stripova, gde realizam nije ograničenje, napravio sam najviši kanalski most na svetu“ – izjavio je Frankey.

Struktura je postavljena na 10 metara visine; Foto: Kees Hummel

Most povezuje upravnu zgradu sa susednom zgradom u kojoj su smešteni dodatni kancelarijski prostori.

Canal Skybridge poručila je holandska kompanija Adyen, kako bi napravila toplu vezu između svoje upravne zgrade sa susednom zgradom u kojoj su smešteni dodatni kancelarijski prostori.

Iako ovaj most nije dostupan široj javnosti, prolaznici ipak mogu uživati u njemu, te je amsterdamski kreativac želeo da stvori dizajn koji će proizvesti radost kod posmatrača.

„Ovaj most stoji kao veza, ali i kao interfejs između humora i čuda“ – rekao je ulični umetnik za Dezeen.

Korišćenje mosta nije dostupno za širu javnost; Foto: Kees Hummel

Uz podršku tima inženjera i građevinskih stručnjaka

Frankey je već neko vreme u Amsterdamu poznat po svojim razigranim instalacijama u domenu ulične umetnosti, koje često uključuju likove iz crtaća ili reference na pop kulturu.

Do sada je u tom gradu potpisao više od 500 instalacija, a njegove nedavne kreacije uključuju figuru Diznijevog junaka Šilje koji izvodi akrobacije oko ulične lampe, kao i par ventilacionih otvora pretvorenih u portret repera Kanjea Vesta.

Ipak, Canal Skybridge je jedan od najambicioznijih projekata ovog umetnika do sada i predstavlja njegovu želju da zaroni i u svet arhitekture.

Za ovaj projekat bilo je potrebno čak tri godine kako bi došlo do njegove realizacije, a sa umetnikom je tokom čitavog procesa radio i tim inženjera i građevinskih stručnjaka.

Detalj iz unutrašnjosti; Foto: Kees Hummel

U unutrašnjosti se mogu videti i čelični kablovi, povezani na ogromne šrafove na kojima je odštampan lik ovog amsterdamskog umetnika.

Dizajn je realizovan kroz primenu čeličnog okvira, koji je zatim obložen akrilnom smolom na bazi vode. Spoljni deo je izliven u 3D štampanim kalupima, kako bi se oformio željeni oblik mosta, a ograde i ulični fenjer izvedeni su uz pomoć 3D štampača.

Kako bi se održala iluzija pravog kamenog mosta u potpunosti, detalji se nastavljaju i u unutrašnjosti strukture. U unutrašnjosti se mogu videti i čelični kablovi, povezani na ogromne šrafove, na kojima je odštampan lik ovog amsterdamskog umetnika.

Foto-galerija

Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Foto: Kees Hummel
Faktografija
naziv objekta:

Canal Skybridge

mesto:

Amsterdam, Holandija

klijent:

Adyen

autor:

Frankey

godina realizacije:

2023.

fotografija:

Kees Hummel

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran

    to je to. arhitektura!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *