Paviljon od ugljenog drveta; Foto: Brick Visual
Svetski projekti

Paviljon od ugljenog drveta i providnih panela niče tik uz Notr Dam

Privremeni objekat biće postavljen neposredno uz čuvenu istorijsku građevinu u Parizu koju je u aprilu znatno oštetio razorni požar.

Arhitektonska firma Gensler predstavila je projekat paviljona koji bi trebao da se realizuje na trgu Parvis, koji se nalazi uz samu katedralu. Naime, izgradnja ovog privremenog objekta ima za cilj da pruži utehu, kako stanovnicima Pariza, tako i svim posetiocima, dok se katedrala stara 850 godina ne obnovi.

Konstrukcija objekta bila bi izgrađena od ugljenog drveta, kako bi mu se obezbedila dodatna čvrstina i izdržljivost, zidovi bi bili od prozirnih polikarbonatnih ploča dok bi se krov napravio od lagane plastične membrane etilen-tetra Fluoro-etilena (EFTEC).

Ugljeno drvo, koje je jedno od najstarijih metoda zaštite drveta od vatre, biće iskorišćeno kao glavni konstruktivni materijal.

Svojim dizajnom i strukturom paviljon odaje počast gotskoj katedrali, a krov i zidovi napravljeni od transparentnog polikarbonata omogućiće da prostor bude preplavljen prirodnom svetlošću.

“Ugljeno drvo, koje je jedno od najstarijih i najefikasnijih metoda zaštite drveta od vatre, takođe simbolizuje da ono što je jednom uništilo Notr Dam, sada će ga samo dodatno ojačati.“ – istakao je za arhitekta Duncan Swinhoe iz proslavljenog biroa Gensler.

Dimenzije paviljona iste su u osnovi kao one na katedrali, kako bi novi privremeni prostor bio što poznatiji i prisniji za vernike. Osim za verske službe, prostor će služiti i za organizovanje izložbi i performansa.

Pogled ka katedrali

Iza oltara će biti postavljeni mobilni paneli, kako bi se po potrebi omogućio jasan pogled na Notr Dam. Takođe, projekat uključuje i rotirajuće panele, koji mogu razdeliti i potpuno otvoriti prostor, u skladu sa trenutnom namenom.

Paviljon bi trebao da nikne ubrzo.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *