Ponte della Costituzione je Kalatravin most od stakla i čelika koji je navodno veoma klizav. Foto: Wikimedia
Aktuelno

Venecija kaznila Kalatravu zbog klizavog mosta neprilagođenog turistima

Zvaničnici Venecije kaznili su španskog arhitektu Santjaga Kalatravu sa 78.000 evra, jer je dizajnirao most preko Grand kanala koji ne može da izdrži veliki broj turista.

Odluku je doneo sud u Italiji 9. avgusta i obrazloženju naveo da je Kalatrava bio nepažljiv u procesu izgradnje, a da je dizajnirao druge mostove, poput onih u Dalasu i Kalgariju, što je istaknuto kao dokaz da je trebalo da ima dovoljno informacija za konstruisanje, prenosi Archpaper.

Most Ponte dela Konstitucione, dugačak oko 90 metara, izgrađen je 2008. godine, a ime je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obeležavao 60 godišnjicu postojanja.

Most Ustava (Ponte della Costituzione) je Kalatravin most od stakla i čelika koji je veoma klizav. Zbog toga je dobio kaznu.

U tužbi gradskih vlasti navedeno je da most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao da izdrži navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom, zbog čega je nekoliko staklenih stepenica moralo da se zameni.

Kako se navodi, to nije prvi problematičan projekat Kalatrave, budući da je njegov projekat izgradnje solitera Čikago spajer otkazan 2015. godine zbog, navodno, „svetske ekonomske krize“. Takođe, njegov most u Dalasu je zatvoren jer navodno nije dobro sračunat na sile vetra.

Prekomerni turizam

Kontroverza oko mosta je poslednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posledicama prekomernog turizma. U tom italijanskom gradu nedavno su uvedene stožije kontrole turista – posetioci koji ne prenoće u gradu plaćaju naknadu od 10 evra, a zabranjeni su koferi sa točkićima. Već odavno je zabranjeno sedeti na pločniku, jesti na ulici…

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro podržao je kampanju „Uživaj i podrži Veneciju„, koja podstiče posetioce da poštuju grad tokom posete.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *