Antigradnja

Kalatravin most u Dalasu zatvoren jer nije dobro sračunat na sile vetra?

Most Margaret McDermott vredan 115 miliona dolara se ne pušta u saobraćaj jer niko želi da garantuje bezbednost pešaka i biciklista.

Po projektu slavnog španskog arhitekte Santjaga Kalatrave u Dalasu preko reke Trinity izveden je drumsko-pešački most na kablovima. Iako je on već trebao da bude u funkciji, pešački i biciklistički deo mosta ostaju zatvoreni do daljnjeg jer on pokazuje ozbiljne konstruktivne greške.

Naime, prvi problem pojavio se početkom 2016. godine kada je podignut poslednji od četiri luka mosta i kada su se pojavile pukotine na konstrukciji usled jakog vetra. Kasnije, 22. marta 2016. ponovo pod jakim vetrom pukao je jedan štap koji nosi pešački deo mosta. 13. aprila pukao je još jedan, a dvadeset dana kasnije pukao je i treći, piše Dallas Observer.

View this post on Instagram

A post shared by Jeremy (@jlc_visuals)

Prebacivanje odgovornosti

Kako se desila ova greška? Prema navodima izvođača, to je inženjerska greška jer konstrukcija nije dobro sračunata niti testirana na vetar, dok Kaltrava loptu prebacuje na izvođače koji kaže da je u pitanju bilo rezanje troškova pa samim tim i kvaliteta izrade mostovske konstrukcije.

Dok se ne razreši dilema je li on bezbedan za pešake i bicikliste, most vredan 115 miliona dolara on će ostati zatvoren.

Foto: Wikimedia, art davis

Kada ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *