Jug Francuske u itinereru oboje arhitekata; Foto: Cap Ferrat
Aktuelno

Gde letovati, šta doživeti: Arhitekti Zindović i Mitić preporučuju top destinacije za odmor

Dvoje poznatih beogradskih arhitekata predstavlja za portal Gradnja svoja omiljena mesta za letovanje, kao i restorane, knjige, filmove i TV serije. 

Ukoliko ste među onima koji tek razmišljaju o hvatanju „poslednjeg voza“ za letnje putovanje, ili pak planirate da preostale slobodne dane provedete kod kuće, nadamo se da će vam  preporuke naših renomiranih arhitekata Milene Zindović (MZ Studio) i Aleksandra Mitića (A3 Architects) pomoći u osmišljavanju sadržajnog godišnjeg odmora.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kuda na letovanje? Vaša preporuka za top destinaciju/hotel i zašto?

Aleksandar Mitić: Budući da ne volim duge odmore osim ako je reč o dalekim destinacijama, uglavnom se odlučujem za česta kraća putovanja. Trenutno sam u Istri sa porodicom i to je jedna od destinacija koju bih preporučio za “ad hoc” odmor.

Pre Istre sam bio Velikoj Britaniji: u Londonu, Bathu i Corshamu gde sam odseo u jednom od meni najdražih hotela, potpuno po mom ukusu kada je reč o Engleskoj – The Rudloe Arms hotel u Corshamu, malom mestu izmedju Swindona i Batha.

Aleksandar Mitić – A3 Architects; Foto: privatna arhiva

Aleksandar Mitić je partner i osnivač poznatog beogradskog studija A3 Architects.

Zdanje datira iz 1889, a zahvaljujući gospodinu Marcu Pierru Whiteu, vlasniku hotela koji je celo zdanje rekonstruisao, današnji hotel uživa zaštitu drugog stepena materijalnog kulturnog nasleđa.

Elegantan hotel sa potpuno autentičnim salonima karakterističnim za englesku aristokratiju tog vremena, originalnim komadima nameštaja iz tog perioda i vrhunskim umetničkim delima, gosta uvodi u prošlo vreme na vrlo britanski način.

Hotel The Rudloe Arms uživa zaštitu drugog stepena materijalnog kulturnog nasleđa; Foto: Aleksandar Mitić

Marco je bio prvi britanski kuvar koji je osvojio tri Mišelinove zvezdice, a kasnije je praktično stvorio Gordona Remzija.

Dodatnu vrednost ambijentu daje i bogata pop-art kolekcija: fotografije velikih formata, skulpture i dr. koji stvaraju izvesnu eklektiku koja vrlo intenzivno inspiriše. Znajući vlasnika hotela i njegovu neverovatnu biografiju, ništa manje nisam ni očekivao.

Marco Pierre White je britanski kuvar, ugostitelj, istinski zaljubljenik u umetnost i veliki kolekcionar. Marco je bio prvi britanski kuvar koji je osvojio tri Mišelinove zvezdice, a kasnije je praktično stvorio Gordona Ramsaya.

Dodatnu vrednost ambijentu engleskog hotela daje i bogata pop-art kolekcija; Foto: Aleksandar Mitić

Hotel Cap Rocat je zapravo rekonstruisano staro vojno utvrđenje na uzvišenju sa pogledom na more.

Od evropskih destinacija preporuka bi bila sledeća: ubedljivo na prvom mestu je Španija, a izdvojio bih za letnju sezonu – Majorku, Malagu, Alikante i Marbelju.

U Španiji možete pronaći apsolutno sve: fantastičnu arhitekturu, fascinantnu kulturu, odličan lifestyle, vrhunsku hranu, divnu obalu i more, jednu od boljih umetničkih scena u Evropi i fantastične male boutique hotele kao što je Cap Rocat nedaleko od mesta Cala Blava na ostrvu Majorka. Hotel je zapravo rekonstruisano staro vojno utvrđenje na uzvišenju sa pogledom na more.

Hotel Cap Rocat na španskom ostrvu Majorka; Foto: © Stuart Pearce

Južna Francuska, gradić Cap Ferrat jedno od mesta u koje planiram da se vratim uskoro, nedaleko od Nice. Cap Ferrat je jedno od retkih mesta na Azurnoj obali koje je u potpunosti održalo svoj autentični stil i zadržalo titulu do danas. Obavezno videti: Villa Ephrussi de Rothschild. Vila je danas Spomenik kulture dostupan javnosti i predstavlja riznicu najznačajnijih umetničkih dela najpoznatijih svetskih umetnika. Pored umetničkih slika, skulptura i keramike posebno bi trebalo obratiti pažnju na vrtove – sedam različitih tematika sa pogledom na mediteransko more, nestvaran doživljaj.

Vila Ephrussi de Rothschild je spomenik kulture i predstavlja riznicu najznačajnijih umetničkih dela najpoznatijih svetskih umetnika.

Pored spomenutih destinacija, koje su mi favoriti u Evropi, moram reći da sam u poslednjih par godina počeo da istražujem Srbiju i da su mi utisci jako dobri. Živimo u jako lepoj zemlji čije se lepote i kulturna baština često potcenjuju. Za vikend odmor relativno blizu Beograda bih preporučio Hotel Ramonda na Rtnju (uživanje svim čulima). Hotel fantastične arhitekture (bez greške), jednostavnog i veoma prijatnog enterijera, odlična usluga, odlična hrana i vrlo dobar spa.

Hotel Ramonda na Rtnju; Foto: Hotel Ramonda

Boravak na francuskoj rivijeri planiram da iskoristim i za obilazak kultne vile E1027 irske arhitektkinje Eileen Gray.

Milena Zindović: Hotel ne mogu da preporučim jer nikad ne letujem u istim, moj izbor je uvek AirBnB. A s obzirom na to da ove godine još nisam bila na odmoru ne mogu baš u potpunosti da preporučim svoju ovogodišnju destinaciju, ali imam velika očekivanja od putovanja u južnu francusku pokrajinu Provansu.

Iskoristićemo priliku za obilazak Avinjona, Arla, Marseja i Aix-en-Provence, kao i živopisnih provansalskih predela i sela. Boravak na francuskoj rivijeri planiram da iskoristim i za obilazak kultne vile E-1027 irske arhitektkinje Eileen Gray, za koju sam već kupila kartu!

Modernistička vila E-1027 u mestu Roquebrune-Cap-Martin; Foto: Manuel-Bougot

Moj omiljeni restoran je…? Iz kog razloga?

Milena Zindović: Leti posebno volim Meze restoran Dvorište u Svetogorskoj, koji ima savršenu baštu i mediteransku hranu, i uvek odiše letnjom grčkom atmosferom. Obavezno naručite kritsko belo vino i sopstvenu kombinaciju mezetluka, i maštajte o morskom povetarcu.

Milena Zindović – MZ Studio; Foto: Rade Kovač

Milena Zindović vodi arhitektonski biro MZ Studio i a aktivna je članica Ženskog arhitektonskog društva.

Aleksandar Mitić: Ni na ovo pitanje odgovor ne može biti kratak. S obzirom na to da često putujem, gradovi u kojim najviše boravim su Beograd, London i Prag. Da bi ugođaj bio kompletan važno mi je apsolutno sve: hrana (inovativnost i kvalitet), ambijent (enterijer, intenzitet svetla, jačina i vrsta muzike), nivo usluge i, na kraju, struktura gostiju. Imajući u vidu sve navedeno selekcija je sledeća: Beograd – Comunale, Social club Pavilion, Salon 1905 i Homa; London – Berners Tavern, Hakkasan, Novikov, Sake no Hana, Balthazar i Gordon Ramsay Bar & Grill; Prag – Kogo, Kolkovna i La degustation.

 

Preporuka za film u večernjim satima?

Milena Zindović: Filmovi su sve manje kvalitetni poslednjih godina, dok produkcija serija preuzima primat. Od novih filmova, a u kontekstu sumanutih toplotnih talasa i obilnih kiša koji se ovog leta smenjuju sa priličnim posledicama na naše zdravlje, prirodu i infrastrukturu, možda bih preporučila Netflixov film Don’t Look Up, kao veliku opomenu za medijsku relativizaciju nadolazeće klimatske katastrofe.

Aleksandar Mitić: Preporuka za film nevezano za doba dana, godine ili raspoloženja, film koji zahteva punu koncentraciju i mislim da bi svako trebalo da ga pogleda, najveće ostvarenje svih vremena: The Seventh Seal iz 1957. godine reditelja Ingmara Bergmana. Vrlo kompleksna drama sa snažnom porukom i dubokom analizom svrhe i suštine života iz perspektive viteza.

Max von Sydow i Bengt Ekerot u Bergmanovom „Sedmom pečatu“; Foto: © 1957 – Svensk Filmindustri

 

Preporuka za knjigu na plaži?

Aleksandar Mitić: Na plazi ili slušam zvuk mora ili se zabavljam sa decom, na plaži ne čitam. Generalno bih preporučio dve knjige, Poetika prostora Gastona Bachelarda i Steve Jobs Waltera Isaacsona.

Milena Zindović: Plaža je moje omiljeno mesto za čitanje i tada najviše pročitam. Uvek nosim barem 3 knjige na letovanje, da slučajno ne ostanem bez materijala za čitanje. Prošle godine sam uživala uz Zamalek Dejana Tiaga Stankovića. Njegovi opisi Kaira preneli su me u atmosferu tog grada i egipatski mentalitet. Ako volite “limunada” plažnu literature, preporučujem knjigu Where’d You Go, Bernadette (Gde si nestala, Bernadeta) spisateljice Marije Semple, čiji je glavni lik genijalna ali neshvaćena arhitektkinja. Malo smeha, ne samo zbog čudnih okolnosti oko glavne junakinje, već i detalja o tome kako žive, razmišljaju i ponašaju se arhitekte.

 

Preporuka za seriju tokom vrelih letnjih meseci?

Aleksandar Mitić: Serija koja mi se dopada je Killing Eve. Zasnovana na romanima Luka Dženingsa, serija „Ubiti Iv“ se usredsređuje na Vilanel, psihopatskog ubicu, i Iv, ženu zaduženu da je uhvati. Serija je kombinacija surovih podvala sa britkim humorom, originalnošću i napetom akcijom.

Milena Zindović: Pošto sam nedavno otkrila – i oduševila se –da se Parks and Recreation, jedna od mojih omiljenih, iako starih serija, može ponovo u celosti gledati na platformi HBO Max, pa neka to bude moja preporuka. Kratke i zabavne epizode iz kuhinje Michaela Schura (The Office, Brooklyn 99, The Good Place) su idealne za zabavu leti kada ne želite da provodite sate uz ekran već da izađete napolje u neku od beogradskih bašti.

Glavni junaci američke humorističke serije „Parks and Recreation“; Foto: Promo

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *