Urbanizam

U Šangaju se gradi vertikalna farma površine 100 hektara

Prema predviđenom projektu, ova masivna gradska farma trebala bi da proizvodi hranu za 24 miliona ljudi.

Arhitektonska firma Sasaki predstavila je nesvakidašnji projekat za Šangaj. Naime, prema njihovim planovima između stambenih i poslovnih nebodera ovog milionskog grada nići će vertikalna farma koja će osim za proizvodnju hrane služiti i kao centar za inovacije, edukaciju i interaktivno delovanje na polju urbane agrikulture.

Sunqiao Urban Agricultural District osmišljen je kao sistem vertikalnih farmi koji će se uklopiti između postojećih objekata. Farma će se suptilno uklopiti u okruženje pružajući mu dodatnu količinu zelenila, piše Inhabitat.

Hrana za ceo grad

Međutim, ono što čini ovaj projekat zanimljivim jeste da će on podrazumeva pravljenje farme u kojoj će se uzgajati hrana. I to ne samo za lične potrebe komšiluka, već je predviđeno da ova vertikalna farma površine 100 hektara obezbedi hranu za čak 24 miliona stanovnika – odnosno za sve žitelje Šangaja.

Sistem nivelisanja farme pruža mogućnost njenog organizovanja na zone. Na nekim spratovima uzgajaće se alge, jedni će sadržati plastenike, dok će na dugim biti formirana čak i biblioteka semenki.

Primarna ideja izgradnje vertikalne farme jeste da se obezbedi masovna proizvodnja hrane ali i da se ujedno stvori i edukativni centar koji će biti fokusiran na održivoj poljoprivredi.

Ovakav pristup projektovanju povećava kvalitet života u gradu povezujući zajednicu u zdrave, ekološke zelene zone koje su pritom i plodonosne.

– kažu arhitekte iz studija Sasaki.

Žitelji i posetioci šangajskog distrikta Sunqiao biće u prilici da obiđu interaktivne plastenike, naučni muzej ali i da vide različite sisteme koji omogućavaju da se u velikim urbanim sredinama živi zdravo. Takođe, planiraju se porodični događaji i radionice na kojim će deca moći da uče o različitim poljoprivrednim tehnikama.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *