Arhitektura, Izdvojeno

Tri brda spojena u zelenoj dolini grade se u Amsterdamu

Valley je naziv impresivnog projekta koji ima za cilj da oplemeni poslovni kvart holandske prestonice.

Tokom proteklih dvadeset godina, kvart Zuidas postao je glavno poslovno čvorište Amsterdama i praktično cele Holandije što je rezultovalo da u ovom kraju nema skoro nijedne stambene zgrade pa praktično ni života.

Gradske vlasti žele da poprave postojeće stanje tako što će ovaj kvart pretvoriti u urbaniji prostor koji je humaniji za život. Okosnicu ovog ambicioznog plana čini izgradnja stambenih zgrada zajedno s raznovrsnim javnim prostorima ukupne površine 500.000 kvadrata. Deo projekta je i impresivni objekat Dolina (Valley) kojeg potpisuje biro MVRDV.

Tri objekta, poput brda, spojena su u podnožju, odnosno, u dolini po kojoj je projekat i dobio ime.

 

I zaista, ova zgrada izgleda kao dolina s tri zelena brda gde je ono najviše visoko 100 metara. Na vrh’ brda smešten je Sky-bar s kojeg pogled puca na preostale dve kule kao i na ceo Amsterdam. Sva tri objekta spojena su u podnožju, odnosno, u dolini po kojoj je projekat i dobio ime. Ona je ozelenjena po projektu pejzažnog arhitekte Piet Oudolf, koji je osmislio i svu ostalu vegetaciju na ovom zdanju.

Tri brda i dolina

Prvih sedam spratova rezervisano je za kancelarijski prostor, dok je u ostatku zgrade raspoređeno 196 stanova. Ispod zgrade postoje tri etaže sa 375 parking mesta. Sa ulice, pešaci se vode stazama kroz maloprodajne objekte i kroz zelene terase sve do centralnog prostora – doline – koja se proteže u nivou četvrtog i petog sprata i okružuje centralnu kulu. Dolina je ozelenjena i biće pravi mali raj za stanovnike ove zgrade.

„Dolina kombinuje stambeni sadržaj sa zelenim okruženjem omogućavajući panoramski pogled na Amsterdam“, kaže Winy Maas iz biroa MVRDV za Architizer, i dodaje da će zgrada sa svojim brojnim terasama, vegetacijom i razuđenim oblikom privući veliki broj ljudi da žive u kvartu Zuidas. To je upravo i plan gradskih vlasti, a ostaje da se vidi hoće li on zaista i upaliti.

Detalj ozelenjene terase
IV sprat
IV sprat
V sprat
V sprat

Zgrada Valley trebala bi da bude izgrađena do leta 2021. godine.

Foto: MVRDV

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *