Izdvojeno, Svetski projekti

Spoj rustičnog i modernog: Adaptacija stare kuće u Belgiji

Da kombinacija starog i novog može odlično da „radi“ u praksi, govori ovaj primer rekonstrukcije kuće koju je izveo Dehullu Architecten.

Zatečeno stanje bilo je daleko od lošeg. Kuća od kamena jeste bila stara ali zato stabilnost nije bila ugrožena. Ipak, novi stanari hteli su da joj udahnu novi život i to pre svega novom, većom dnevnom sobom koja treba da iskoristi lep pogled na dolinu. Zato su arhitekte osmislile aneks u vidu moderne zastakljene terase koja se nastavlja na dnevni boravak.

adaptacija-kuce-belgija-02

Ekstenzija u vidu zastakljene čelične konstrukcije ne samo da nije narušio izgled fasade već ju je učinio modernijom i zanimljivijom.

adaptacija-kuce-belgija-03

Korišćenjem dekinga na terasi i opšivanjem nadstrešnice drvetom očuvan je šmek lokaliteta. Kamen i drvo su osnova svake kuće u ruralnom belgijskom gradiću Villers-en-Fagne ali to ne znači da oni ne trpe moderne materijale. Ova kuća je odličan primer za to.

adaptacija-kuce-belgija-05

Enterijer je potpuno u duhu stare kuće. Prirodni materijali, nekoliko komada dizajnerskog nameštaja, par detalja u jarkim bojama i dobijen je enterijer koji pleni svojom toplinom i udobnošću.

adaptacija-kuce-belgija-09

Više volimo da vidimo trofeje životinja od kartona…

adaptacija-kuce-belgija-07

Interesantan detalj: Malter je u jednom delu uklonjen kako bi se otkrila zidana konstrukcija.

adaptacija-kuce-belgija-10

Možda deluje kao nedovršeno, ali ovo stepenište je potpuno u minimalističkom stilu.

adaptacija-kuce-belgija-11adaptacija-kuce-belgija-04 adaptacija-kuce-belgija-06 adaptacija-kuce-belgija-08 adaptacija-kuce-belgija-12 adaptacija-kuce-belgija-13

Foto: Dennis De Smet

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *