Građevinarstvo, Izdvojeno

Za ulice bez automobila: Vozila koja se kreću u podzemnim tubama

Zamislite kako bi naši gradovi bili lepi kada bi bili oslobođeni bučnih i prljavih automobila. Možda ovo može biti rešenje!

Biro PLP Architecture predložio je plan nazvan CarTube koji podrazumeva izgradnju podzemne mreže tuba sa velikim transportnim trakama koji bi pomerale vozila sa jednog mesta na drugo. Ovakvo rešenje bi značajno rasteretilo ulice od automobila koje bi se mogle pretvoriti u zelene zone, piše TreeHuger.

Kako navodi Architects’ Journal, PLP je sledeća „najbolja stvar posle teleportacije“ jer integriše postojeću infrastrukturu u velikim gradovima sa mrežom malim podzemnih tunela. Automatizovani automobili kretali bi se u kao vojnici u vodu što ustvari znači da bi kretanje bilo organizovano grupno, a u sve uz pomoć veštačke inteligencije. Zahvaljujući njoj, automobili bi se kretali s manjim međusobnim rastojanjem što znači da se samim tim povećava kapacitet puta, odnosno, tunela.

Imajući to u vidu, PLP tvrdi da bi ovaj tubni sistem duplirao transportni kapacitet gradova uz ista ulaganja kao i za klasični javni transportni sistem, a da bi se pritom smanjilo vreme putovanja za 75%.

Kretanje vozila u tubi: © PLP Architecture

Lar Hesselgren, direktor razvoja u PLP, rekao je da je CarTube koncept „direktan odgovor na masovne tranportne sisteme koji se primenjuju u velikim gradovima“.

CarTube ima potencijal da načini preokret u saobraćaju postojećih gradova i dozvoli kreiranje novih urbanih formi.

– dodao je Lar Hesselgren, direktor razvoja u PLP.

Povezano: 3 tipa stajališta koji ubrzavaju javni transport

Ovaj koncept je već dobio jednu ozbiljnu kritiku. Naime, Francesca Perry je za Guardian izjavila da je takav sistem skup i da bi se teško mogao implementirati zbog postojeće kanalizacione i vodovodne mreže, temelja zgrada i celokupne podzemne infrastrukture. Ona je takođe istakla da je ovakav sistem velik izazov za struku i postavila pitanje da li uopšte tako nešto izvodljivo.

Pročitajte i kako će Hamburga iznad auto-puteva graditi parkove.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *