Četvrti po redu Oktobarh od 1. oktobra
Dešavanja

Festival Oktobarh 2019 od 1. oktobra u Novom Sadu

Oktobar je u znaku kulture i edukacije!

Četvrtu godinu za redom, studenti sa departmana za arhitekturu i urbanizam iz Novog Sada organizuju festival arhitekture, dizajna i umetnosti – Oktobarh. Svetski dan arhitekture – 1. oktobar – obeležiće se zvaničnim otvaranjem festivala u prostorijama alternativnog kulturnog centra Dom b612, dok nas tokom celog meseca čeka bogat program:

2. – 4. oktobar – Radionica SloboDA

Jedna od glavnih žižnih tačaka Novog Sada postaje tema ove radionice zbog njenog neiskorišćenog potencijala i prostorne nelogičnosti. Učesnici će tokom tri dana rada imati priliku da analiziraju i reše urbanističke probleme ovog javnog prostora, a kao krajnji rezultat radionice nastaju digitalni crteži i konceptualne makete kao prikaz idejne rekonstrukcije ovog prostora. Prijave za radionicu otvorene su na FB stranici „Oktobarh“, a izložbu radova moći ćete da vidite na zatvaranju festivala 27. oktobra u Domu b612.

5. i 6. 10. – Arhitura / šetnje kroz objekte

U Evropi dobro poznat koncept događaja ’otvorena vrata’ polako pronalazi svoje mesto i u Novom Sadu. Tokom prvog vikenda Oktobarh-a organizuju se šetnje kroz objekte od kulturnog i istorijskog značaja, a koje će voditi studenti. Građanima se na ovaj način pruža prilika da zađu iza vrata objekata koje inače zaobilaze, a koji u sebi kriju bogatu istoriju i mnoštvo priči. Detaljan program samog događaja, kao i prijavni formular za vodiče, možete takođe pronaći na FB stranici festivala.

12. i 13. 10. – Dani arhitektonskog filma

Projekcije pažljivo biranih igranih i dokumentarnih filmova trebalo bi da gledaoce podstaknu na razmišljanje i raspravu o problemima i dešavanjima u svetu arhitekture i dizajna. Program je biran tako da prati aktuelne teme kako kod nas tako i u svetu. Događaj će se održati u Domu b612. Ulaz je besplatan.

25. 10. – Tribina OK Talks

Novitet u programu ovogodišnjeg festivala jesu kratka predavanja ’OK Talks’. Dograđaj je nastao u cilju pružanja prilike studentima i široj javnosti da se bliže upoznaju sa zadovoljstvom i problemima rada u kreativnoj sferi, podstičući ih na aktivnu diskusiju sa predavačima. Neki od ovogodišnjih gostiju su: Polimorf, Paperstorm, Tim 8, Studio MOBA… Tribina će se održati u Galeriji Macut ( SPENS ) u predviđenom trajanju od 16 do 21 h.

26. i 27. 10. – Oktobarhska konferencija

Glavni događaj samog festivala jeste konferencija koja okuplja goste i predavače iz regiona i Evrope. Tokom dva dana trajanja, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radom vodećih biroa iz države i šire, kao i da isprate najnovije tokove iz sveta arhitekture. Svoje prisustvo na ovogodišnjoj konferenciji za sada su potvrdili: Orange architects, FAHR 021.3, Spring Studio, SODA arhitekti i drugi.

Oktobarh su podržali: Fondacija 2021, OPENS, arh.ns, Dom b612, DaNS, Baldini studio, Studio Arsa i drugi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Luka

    Ovo je sjajna stvar koju vredi posetiti i pokazati mladima da se njihov trud i zalaganje i te kako isplati!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *