Aktuelno

Zlatna WC šolja vredna 5 miliona dolara ukradena iz palate Blenim

Neko je imao veliku nuždu da je ukrade…

Ovo neobično delo umetnika Maurizia Cattelana, bilo je deo njegove samostalne izložbe pod nazivom Victory is Not an Option, koja je otvorena prethodnog četvrtka u palati Blenim u Engleskoj i trebalo je da traje do 27. oktobra. U okviru izložbe posetioci su bili pozvani da rezervišu svoj trominutni privatni susret sa WC šoljom od čistog zlata, koja nosi simbolični naziv Amerika.

Zlatna WC šolja zvana Amerika, koja predstavlja reakciju na američki san, još uvek nije pronađena, pa postoji bojazan da je već istopljena.

Prema izveštaju koji je podneo Dominic Hare, izvršni direktor palate Blenim, pljačka se odigrala izuzetno brzo u ranim jutarnjim satima protekle subote.

Međutim, pojavile su se spekulacije da je sve ovo planski organizovano u cilju pravljenja predstave, baš kao što je ulični umetnik Banksy, svoje delo Girl With Balloon uništio u trenutku njegove prodaje na aukciji. Ipak, italijanski umetnik Maurizio Cattelan je negirao da je on organizovanao „pljačku“ radi promocije i ističe da bi zaista voleo da je sve ovo šala.

„Kada su me jutros probudili saopštivši mi ovu vest, pomislio sam na trenutak da je u pitanju šala i rekao ko bi bio toliko glup da ukrade WC šolju? Na sekundu sam zaboravio da je napravljena od zlata…“ – izjavio je umetnik za Njujork Tajms.

100.000 na šolji

„Amerika“ koja predstavlja reakciju na prekomerna bogatstva određenih ljudi i „američki san“, još uvek nije pronađena, pa postoji bojazan da je WC šolja već istopljena. Tokom akcije policije uhapšen je 66-ogodišnji muškarac, koji je zatim pušten uz kauciju.

Skulptura „Amerika“ prethodno je bila izložena u muzeju Gugenhajm, tokom septembra 2016. godine, gde ju je videlo preko 100.000 ljudi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *