Knjiga „The BIM-Manager – A Practical Guide for BIM Project Management“ autora Mark Baldwina je topla preporuka za sve koji se bave BIM-om.

BIM polako prodire u sve veći broj biroa u našoj zemlji, a izazovi koji se javljaju pri njegovoj implementaciji mogu dosta da pomrse račune. Zbog toga ova knjiga stiže u pravo vreme!

U originalu, knjiga je pisana na nemačkom jeziku, ali je odnedavno izašla i na engleskom jeziku čime je postala dostupna i široj publici, piše Mirko Jurčević.

Knjiga „The BIM-Manager – A Practical Guide for BIM Project Management“ autora Mark Baldwina

Način predstavljanja izveden je tako da ova knjiga ne služi samo BIM menadžerima, nego i puno široj publici/učesnicima u građevinskom projektu

Kroz deset poglavlja, bez dubokog fokusa na određeni softver, u vrlo optimističnom tonu knjiga predstavlja:

  • digitalnu transformaciju građevinske industrije,
  • šta je BIM i osnovni principi BIM-a,
  • šta je openBIM i zašto je važan, openBIM standardi i njihova primena,
  • kako organizovati strategiju i smernice za implementaciju BIM-a u poslovni proces,
  • definisanje, planiranje, postavljanje i isporuka BIM projekta kao centralna poglavlja,
  • BIM uloge i njihove odgovornosti,
  • upravljanje BIM projektom.

Bez favorizovanja softvera

Knjiga je pisana kao software-agnostic (ne favorizujući niti jedan softver) s velikim fokusom na openBIM standarde povezujući i ne zaboravljajući pritom nativno okruženje u kojem BIM modeli nastaju, učesnike u projektu i životni vek projekta. Način predstavljanja i sam redosled nadogradnje informacija je izveden tako da ova knjiga ne služi samo BIM menadžerima, nego i puno široj publici/učesnicima u građevinskom projektu.

Između svakog poglavlja, knjiga sadrži studije slučaja velikih projekata uglavnom na području Švajcarske i Nemačke, ali i šire, s pregledom kako se BIM projekt organizovao i primenio na određenoj građevini te koja su na kraju iskustva.

Knjiga se može kupiti na Amazonu po ceni od 64 evra.

Kad ste već ovde…