Aktuelno

Kuća na vodi u Beogradu za 15.000 evra

Pojedine beogradske agencije za nekretnine nude na prodaju i objekte na rekama. U ponudi splavovi na Adi Međici, Makišu, Starom sajmištu…

Agenti nekretninama u Beogradu, nadaju se da će i ovog leta porasti prodaja splavova-kuća. Trenutno je ponuda u agencijama mala, ali se u oglasima na internet stranicama i štampanim verzijama nude ploveće kuće na Savi i Dunavu, po cenama od oko 15.000 evra.

Od kako su krenule tropske vrućine, verovatno su mnogi poželeli da se presele na reku, pomislili kako bi prijalo imati kuću na vodi. Najveći problem za slab promet splavova, kako tvrde agenti, je vanknjižno vlasništvo sa neizvesnim statusom, za koje ne postoji garant da jednoga dana neće biti uklonjeni.

kuca-na-vodi

Međutim, postoje i agencije koje nude kućice na novobeogradskom Savskom keju, Adi Međici, Starom Sajmištu, Adi Ciganliji, Makišu.

– Imamo sve vrste nekretnina u ponudi, pa i splavove – kažu iz Agencije „ABC Pandora“. – Najveći broj splavova u ponudi su u komercijalne svrhe, dok je onih za stanovanje manje. I potražnja za njima je manja, ali uglavnom su to zahtevi osoba koje znaju šta žele. Avanturisti po prirodi i ljubitelji reka najčešće su zakupci ovakvih nekretnina. Očekujemo da će sa lepim vremenom porasti i broj zainteresovanih za ovakvu kupovinu. Osim toga, sve veća kriza otežava ljudima odlaske na letovanja, pa se većina radije odlučuje da odmor provede pored reke.

Kako iz „Pandora“ kažu ponuda i potražnja mnogo su manje nego kao kod standardnih nekretnina. Većina vlasnika u popularnijim zonama – novobeogradskim blokovima i Adi ciganliji svoje splavove postavljaju legalno.

– Za splavoove je jedino dobra investicija luksuzna varijanta – kažu iz „Pandore“. – Tada je moguće iznajmiti splav i na određeno vreme ili za neki projekat ili pak živeti tokom letnjih meseci na njemu. Kada su manji splavovi u pitanju, ova „skromna“ investicija od oko 15.000 evra je samo u užitak na vodi.

Svoju kućicu na vodi, koju je pre 13 godina sagradio na novobeogardskoj obali, trenutno za 16.000 evra prodaje Milovan Petrović. Kuća ima kupatilo, sobu, spavaći deo, nadkrivenu i zatvorenu terasu. Ukupna površina je oko 100 kvadrata, a trećina prostora je zatvorena i lepo izolovana.

– Godinama smo je koristili za letnji odmor i uživanje i nema lepšeg mesta da se pobegne od gradske buke – kaže Petrović. – Godinu dana sam čak i živeo na njoj i osim kada se digne vodostaj, nema druge mane. Sa druge strane, život na reci pruža mnogo – mir, tišinu, čist vazduh, a da ne govorim o letnjim uživanjima.

KUPOVINA SA VELIKIM RIZIKOM

– U pitanju je kupovina sa velikim rizikom – kaže Zoran Stojanović iz agencije „Luks houm“. – Zato, između ostalog i nemamo splavove u ponudi. Rizično je dati određenu sumu novca za objekat za koji ne postoji potvrda vlasništva, ne može da se uknjiži. Uglavnom se ti objekti prodaju privatnim varijantama, od uva do uva.

(Novosti)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *