Radovi bi trebalo da budu gotovi do leta 2024; Foto: Gradnja
Izvođenje, Video

Brankov BC na Zelenom vencu: Dron otkriva skoro završenu obnovu zgrade bivše Beobanke

Projekat rekonstrukcije potpisuje Folić architects uz poštovanje dela Milice Šterić koja je za ovo delo 1961. godine dobila Sedmojulsku godišnju nagradu za arhitekturu.

Nekadašnja zgrada Beobanke na Zelenom vencu pri kraju je procesa kojim će biti transformisana u „Brankov biznis centar”, moderni poslovni objekat projektovan uz poštovanje koncepta održivog razvoja.

Projekat rekonstrukcije, adaptacije i sanacije vredan 20 miliona evra vodi kompanija Astoria Properties d.o.o. iz Novog Sada, koja je pre tri godine od Stattwerka kupila zgradu od 10.500 kvadratnih metara na uglu ulica Carice Milice i Brankove, od kojih će se 8.300 kvadrata izdavati.

Prema ranijim najavama, završetak radova planiran je za leto 2024. godine, a aktuelni snimci koje smo načinili na gradilištu svedoče da je objekat u eksterijeru poprimio većinu svojih novih oblikovnih karakteristika i sada se ide ka njegovoj finalizaciji.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Pogledajte dron reportažu Brankov Business Centra:

Projekat rekonstrukcije, adaptacije i sanacije vredan 20 miliona evra vodi kompanija Astoria Properties d.o.o. iz Novog Sada

Izvođač ovog projekta je građevinska kompanija Jadran doo, koja objekat rekonstruiše u skladu sa principima zelene gradnje, sa fokusom na optimizaciju potrošnje energije, što će troškove zakupaca svoditi na minimum.

Zgrada će imati ukupno 13 spratova, a nakon rekonstrukcije, karakterisaće je impozantan ulazni hol, primena održivih materijala u skladu sa globalnim trendovima, kao i zelena krovna terasa sa prelepim panoramskim pogledom na prestonicu, koja će se nalaziti na šestom spratu .

Zakupci će mogu da izaberu kancelarijski prostor od 250 do 650 kvadratnih metara, a prednost zgrade je i njena fleksibilnost i mogućnost da korisnici svoj deo prostora urede u skladu sa sopstvenim potrebama i zahtevima.

Akcentovanje vertikalnosti kule

Idejni projekat „Brankovog biznis centra” potpisuje beogradska firma Folić architects uz poštovanje dela arhitektkinje Milice Šterić koja je za ovo delo 1961. godine dobila Sedmojulsku godišnju nagradu za arhitekturu.

Kako su za naš portal objasnili iz studija arhitekte Branislava Folića, rešenje oblikovanja fasade proizišlo je iz analize vrednosti projekta Milice Šterić, odnosa proporcija na fasadi objekta kao i odnosa između delova objekta.

Projekat bi trebalo da jasno definiše oba volumena, čime bi se akcentovala vertikalnost kule i stabilnost aneksa, koji je projektovan kao prirodni nastravak gradskog bloka. Volumeni se povezuju zajedničkim motivom, istaknutim horizontalama.

Ram kule, u svom oblikovanju potpuno netaknut kao element, zatvoren i čvrst, naglašava novu, nadograđenu geometriju kule, dok je frontalna fasada, staklena zid-zavesa, prozračna i odaje utisak lakoće. Elementi staklene fasade, aluminijumski kutijasti profili, sakrivaju spojnice polja zid-zavese, a svojim oblikovanjem dodatno naglašavaju vertikalnost kule.

Rekonstruisana zgrada na Zelenom vencu; Foto: Gradnja

Naglašena horizontala smešta se u zonu vertikalnog protivpožarnog prekida čime se omogućava nesmetani pogled na objekat.

Odnos dve volumetrije, prvobitno narušen dogradnjom objekta u visini od dve etaže, ponovo se uspostavlja oblikovanjem fasade aneksa, koji kao reakciju na izmenjenu proporciju kule sada dobija svoj oslonac i spušta se do terena.

Naglašena horizontala, koja je nekada povezivala tri objekta projektovanog kompleksa, tada oblikovana kroz parapete, sada sa novim tehnološkim mogućnostima menja svoju poziciju i, u skladu sa svojom neophodnom funkcijom, smešta se u zonu vertikalnog protivpožarnog prekida.

„Na taj način koristi se pun potencijal lokacije, oslobađa se puna visina, od gotovog poda do plafona, omogućujući nesmetani pogled iz objekta“, objasnile su arhitekte za Gradnju.

Faktografija
projekat:

Brankov Biznis Centar

lokacija:

Zeleni venac, Beograd

namena:

poslovni centar

investitor:

Astoria Properties doo

autor rekonstrukcije:

Folić architects

originalni projekat:

Milica Šterić (1961)

izvođač:

Jadran doo

investicija:

20 miliona evra

početak radova:

2023.

stanje:

april 2024.

rok:

leto 2024.

foto/video:

Gradnja.rs

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. BB

    Retko ružna zgrada, uopšte joj tu nije bilo mesto. Izuzetno štrči u odnosu na okruženje.

  2. AT

    Zar nije trebala da dobije Fasadu crnog Stakla, a ne plovog?

  3. Vladimir

    Radove na rekonstrukcji izvodi firma Jadran. Marera je izgubila posao. Autor je očigledno objavio text na osnovu informacija koje je dobio pre ciše od pola godine.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *