DaNS časopisi
Aktuelno

Promocija aktuelnog broja časopisa DaNS u Beogradu

Promocija časopisa DaNS i panel „Fokus na modernizam“ održaće se u četvrtak 19. oktobra 2017. u 19 časova, u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda na Trgu republike 5/I.

Časopis DaNS izlazi u kontinuitetu od 1982. godine, kao jedna od periodičnih publikacija koje su bile karakteristične za društva arhitekata u doba Jugoslavije. Iako je Društvo arhitekata Novog Sada pokrenulo svoj časopis relativno kasno u odnosu na ostale centre tadašnje države (sa renomiranim časopisima iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva), DaNS je uspeo da preživi nekoliko promena sistema u kom je izlazio i održi kontinuitet sve do danas, nadživevši svoje savremenike iz doba pokretanja.

Iako je u početku bio više biltenskog karaktera vezanog za lokalno društvo arhitekata, kasnijim rekonceptualizacijama se preorijentisao na magazinsko izdanje koje se obraćalo širem auditorijumu, sa izbalansiranim sadržajem u kom se lokalna arhitektonska produkcija stavljala u kontekst širih dešavanja na sceni.

Najbitniji takav redizajn forme i sadržaja dogodio se sredinom dvehiljaditih godina, pod uredništvom Vladimira Mitrovića, kada je DaNS dobio i svoj najprepoznatljiviji oblik. Tada zacrtan koncept – da svaki broj ima temu, prikaze projekata, polemičke tekstove, eseje, hronike, preglede i najave dešavanja, kao i recenzije aktuelnih publikacija – održao se do danas. Poslednji, 82. broj, koji je izašao u julu 2017. godine, donosi sa sobom novi grafički identitet, autora Vladimira Garboša.

Fokus na modernizam

Tema 82. broja je Fokus na modernizam, na osnovu istoimene izložbe koju je Društvo arhitekata Novog Sada organizovalo marta 2017. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Izložbom je predstavljen izbor najznačajnijih objekata u Novom Sadu u periodu od 1950. do 1970. godine, kroz autorske fotografije Relje Ivanića.

Cilj izložbe, koji je bio da pristupi revalorizaciji arhitektonskog nasleđa iz ovog perioda, preneo se i na ovaj broj časopisa DaNS kao nastavak tema i polemika otvorenih na izložbi. To je učinjeno kroz desetak tekstova koji se bave nasleđem modernističke arhitekture socijalističke Jugoslavije, sa pregledom instanci u kojima je na lokalu otvarana ova tema: u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Podgorici, Trogiru i na celom Jadranu. Stoga će se razgovor na promociji časopisa nastaviti i na problematiku pokrenutu u ovim člancima.

Učestvuju: Slobodan Jović, Aleksandar Bede, Jelica Jovanović, Vladimir Mitrović, Bojan Kovačević, Lazar Kuzmanov

Moderator: Danica Jovović Prodanović

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *