Velika linearna klupa s nadstrešnicom ima i ulogu mesta za sedenje, autobuskog stajališta, poligona za decu, ali i barijere koje štite pešake od saobraćaja.

Kada posetite Sremsku Kamenicu, ne možete zaobići centralni gradski Trg Zmaj Jove s obzirom na to da ga preseca važna saobraćajnica koja se spušta do obale Dunava. Prostor trga je zbog intezivnog saobraćaja razdvojen i ne doživljava se kao jedna prostorna celina. Međutim, pobednički tim na konkursu Nova mesta ima rešenje za ovaj problem.

„S obzirom na to da korisnici formiraju ocenu prostora kao zbirku podataka na osnovu dobrih i loših iskustava, možemo da ih razumemo zašto je ta ocena ovde negativna.“, kažu iz pobedničkog tima kojeg čine arhitekte Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić, Maja Medić, kao i studenti Neda Medić i Nebojša Jeremić.

Predložena intervencija u prostor uvodi jedinstven element napravljen od drveta koji je i nadstrešnica i klupa i saobraćajna barijera.

 

Plato koji je predmet ovog rešenja nalazi se u samom srcu naselja ali je prostor koji ne može da zadovolji potrebe korisnika jer između ostalog nije primereno opremljen niti je bezbedan.

Predložena intervencija u prostor uvodi jedinstven element napravljen od drveta. Velika linearna klupa plus nadstrešnica ugrađeni su u postojeći plato tako da svojim oblikovanjem ali i mestom jasno daje prednost pešaku u korišćenju ovog dela trga. Izduženi prostorni element jasno odvaja pešački od kolskog saobraćaja. U sebi objedinjuje mesto za sedenje, okupljanje, autobusko stajalište, poligon za decu, rasvetno telo ali i saobraćajnu barijeru.

Detalj drvenog elementa

Celovita površina

Parterno uređenje platoa izdiže se na kotu trotoara i odgovarajućim oblikovanjem i uređenjem dodatno ukazuje na korišćenje prostora kao celovite pešačke površine. Izuzetno značajni segmenti platoa, gde se nalaze postojeća stabla platana, likovno su naglašeni posebnim slogom u popločavanju.

Lokacija: Centar Sremske Kamenice

Trg nazad pešacima

Nov sistem osvetljenja, poštovanje prirodnih elemenata i uvođenje novih, skulpturalnih elemenata, kao i prostora za igru dece, učiniće da ovaj važan otvoreni javni prostor u središtu naselja ponudi mogućnost uspostavljanja novih društvenih veza kako bi se korisnik iznova vraćao u njega.

Ovaj rad osvojio je prvu nagradu na konkursu Nova mesta za lokaciju Mesne zajednice Sremska Kamenica a koji je sprovelo Društvo arhitekata Novog Sada. Projekat Fondacije Novi Sad 2021 pokrenuo je proces uređenja malih javnih površina u mesnim zajednicama, a najavljen je kao prvi infrastrukturni projekat predviđen za realizaciju u sklopu Novog Sada kao Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Foto: DANS

Kada ste već ovde, pročitajte i ovo: