Veliki izbor parketa za podno grejanje različitog cenovnog ranga u Tarkett. Foto: Gradnja.rs
Materijali, Promo

Koje podne obloge su najbolje za podno grejanje

Biramo za vas najbolje modele parketa, laminata i LVT-a koji će obezbediti da vam uvek bude toplo pod nogama.

Često pitanje kupaca jeste koji se tipovi podnih obloga mogu stavljati na podno grejanje, kao i kako se ono pravilno ugrađuje. Zbog toga smo u kompaniji Tarkett izabrali odgovarajuće podne obloge i saznali sve o pravilnoj postavci podnog grejanja za sve one koji žele da narednu grejnu sezonu dočekaju u toplom domu.

Parket za podno grejanje

Za razliku od masiva koji se ne preporučuje za podno grejanje, jer će se usled promena temperatura doći do pojave pukotina, višeslojni parketi su pravi odabir. Bitno je da temperatura podloge ne prelazi 25 stepeni.

Postavljanje parketa na podno grejanje se može uraditi na dva načina: lepljenjem i klik sistemom (bez lepljenja).

Višeslojni parketi pogodni su za postavku na podno grejanje. Foto: Gradnja.rs

Postavka parketa na klik sistem

Postavljanje parketa na klik sistem (Tarkettov T-lock mechanical locking system), odnosno plivajuća instalacija parketa na podno grejanje, izvodi se po sistemu zaključavanja dasaka sa zubcima na spojevima. Za razliku od lepljenja na pod sa podnim grejanjem, ovde je obavezno ispod parketa postaviti termopropusnu podlogu. To je rupičasta podloga u debljini od 1,6mm koja dolazi u rolnama od 1,1 metar. Naziva se Tarkoflex podloga i kupuje se po kvadratnom metru. Na nju se potom postavlja parket sa T-lock sistemom. Prednost ovog načina postavke je njegova laka demontaža.

Tarkettov sistem T-lock postavke parketa na podno grejanje s rupičastom termopropusnom podlogom. Foto: Gradnja.rs

Postavka parketa s lepkom

Drugi način postavke parketa na podno grejanje jeste lepljenje. Lepak koji se koristi lepljenje parketa za podno grejanje isti je onaj kao i kada se lepi parket u slučaju da nema podnog grejanja. Stručnjaci prepuručuju lepljenje jednokomponentnim ili dvokomponentnim lepkovima – preporučenim od proizvođača za lepljenje dasaka parketa velikih dimenzija.

Postavka parketa na podno grejanje lepljenjem. Foto: Gradnja.rs

Naši predlozi parketa za podno grejanje:

Izbor parketa u kompaniji Tarkett je velik. Međutim, nama su za oko zapali sledeći modeli koji će izgledati sjajno u vašem enterijeru.

 • Parket Tarkett Salsa Oak Nature sa cenom od oko 32 evra/m2 je klasičan model parketa koji će uklopiti u svaki enterijer. Sastoji se od manjih dasaka povezanih u ploču dimenzija 19 x 228 cm i debljine 14 mm.
 • Parket Tarkett Tango Classic Oak Bright, je višeslojni brodski pod svetlije nijanse sa većim daskama u dimenziji 16×120 cm debljine 14mm. Cena je iz tog razloga nešto skuplja, oko 62 evra/m2.
 • Parket Tarkett Rumba Oak Copper BR je model višeslojnog parketa sa prijatnom toplo bakarnom nijansom. Daske parketa su takođe velike, širine 12 i dužine 120 cm dok je debljina 14mm, a cena oko 56 evra/m2.
 • Paket Tarkett Tango Classic Oak, karakteriše prijatna nijansa oraha u dimenziji ploča 16 x 120 cm, debljina 14mm, a cena je oko 70 evra.
Parket Tarkett Salsa Oak Nature, Foto: Gradnja.rs
Parket Tarkett Salsa Oak Nature, Foto: Gradnja.rs
Parket Tarkett Tango Classic Oak Bright, Foto: Gradnja.rs
Parket Tarkett Tango Classic Oak Bright, Foto: Gradnja.rs
Podno grejanje nudi veliki komfor
Podno grejanje nudi veliki komfor
Paket Tango Classic Oak. Foto: Gradnja.rs Sienna
Paket Tango Classic Oak. Foto: Gradnja.rs Sienna

Laminat za podno grejanje

Na podno grejanje se mogu postavljati i laminati, odnosno ploče s imitacijom drveta. Oni su ovek postavljaju na klik sistem odnosno ne lepe se na podlogu. Ispod njega se takođe treba postaviti podloga Tarkfoam 2mm penasta podloga sa dodatkom PE folije, ili Tarkoflex 3mm penasta podloga sa dodatom PE folijom, koje će dopustiti prolaz temperature kroz nju.

Naši predlozi za laminate su svetlije nijanse:

 • Laminat Tarkett Dynasty debljina 12mm, cena oko 19 evra/m2
 • Laminat Tarkett Estetica, debljina 9mm, cena oko 15 evra/m2
Laminat Tarkett Dynasty. Foto: Gradnja.rs
Laminat Tarkett Dynasty. Foto: Gradnja.rs
Laminat Tarkett Estetica. Foto: Gradnja.rs
Laminat Tarkett Estetica. Foto: Gradnja.rs

LVT za podno grejanje

LVT podovi (luksuzne vinil ploče), koji se najčešće koriste u poslovnim prostorima, takođe se mogu postavljati na pod sa podnim grejanjem. LVT, kao i parket, može se postavljati lepljenjem ili na klik sistem, a način polaganja zavisi od tipa. Ako se LVT ugrađuje na klik sistem, preporučuje se takođe postavka Tarkoflex podloge.

Naši predlozi za LVT:

 • LVT ploča Beton Original Tarkett, modular T7, dimenzije ploče 60×60 cm. Cena oko 15 evra/m2
 • LVT ploča Oak Street cold Brown koji imitira teksturu drveta u dimenziji 20×120 cm. Cena oko 15 evra/m2
LVT pod Oak Street cold Brown. Foto: Gradnja.rs
LVT pod Oak Street cold Brown. Foto: Gradnja.rs
LVT ploče Tarkett Beton orginal . Foto: Gradnja.rs
LVT ploče Tarkett Beton orginal . Foto: Gradnja.rs

Standard za kvalitetno stanovanje

Podno grejanje nije nov koncept, uspešno su ga koristili čak i Rimljani. U novije vreme, sistem je iznova otkriven od strane nordijskih zemalja, naročito zbog korišćenja prostora sa visokom vlagom, kao što su kuhinje i kupatila. Danas je podno grejanje standard za kvalitetno i komforno stanovanje pa ako želite da vam uvek bude toplo pod nogama ne tražite dalje. Više informacija o podnom grejanju potražite ovde.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Tijana Konic

  Jednu sezonu smo izdrzali sa Tarkett laminatom,na podnom grejanju.9 mm kao sto pominjete u tekstu.Za vreme prosle zime 3 stepena je bilo manje u prostorijama sa laminatom nego sa plocicama.Uoci ove zime ,odlucili smo se da povadimo laminat i zamenimo ga plocicama.Iznenadjujuce je bilo,da prilikom demontaze,ispod laminata smo pronasli kondenz..nakon samo jedne grejne sezone.Laminat je odlican,parket jos bolji ,narocito proverenog proizvodjaca ,kao sto je Tarkett,ali na podno grejanje -ne,nikako ! Takoreci,bacili smo nekoliko hiljada €, i konacno tek sad,sa keramikom nam je udobno toplo.

  1. Александра

   Poštovani, iskreno bih Vas zamolila za odgovor kakva su Vaša iskustva oko vrste obloga za podno grejanje. Mi smo sada u dilemi, da li svuda staviti pločice, ja sam protiv zbog prelaznog perioda kada je još hladno a ne greje se, zbog zdravlja kod žena kao i zbog tvrdoće prilikom sedenja i neudobnost ležanja na podu. Imam malu decu koju je teško naterati da se obuvaju po kući, često izlaze vam.
   Hvala unapred.

  2. sone

   moguce je da niste koristili odgovarajucu foliju ispod laminata (termopropusnu)

 2. Dušan

  Ne zamajavajte ljude. Podno grejanje ne može da se kombinuje ni sa jednim parketom, a ni sa laminatom iz više razloga kao što su mala efikasnost odnosno veliko bacanje energije, nedovoljna toplotna moć po kvadratu, oštećenja parketa, skupljanje vlage itd itd.

 3. Nenad

  Mišljenja sam da treba u prostorijama gde je parket ili bilo koja druga podloga osim keramiike, obavezno instalirati i zidno grejanje . Naravno da je drvo ili preradjevine od drveta veći izolator od keramike. Samim tim se i dešava da je razlika u temperaturi veća . Zato zidno plus podno i savršeno !!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *