Aktuelno, Saveti arhitekte Sonje

Koje boje zidova izabrati u malim stanovima

Poštovana,
Zanima me koje bi boje zidova najbolje izgledale u stanu od 29 kvadrata. Radi se o dve prostorije (kuhinja i soba) i kupatilu. Kuhinja je u kombinaciji natur i terakot crvenoj boji , trpezarijski sto je u natur boji, a stolice bordo. Soba (ujedno je i dnevna i spavaća soba) je opremljena nameštajem u natur boji drveta, 2 klik-klak kreveta su presvučena meblom (kocke, kombinacija narandžasto i tamno žute boje). Sada su zidovi okrečeni skoro u belo (slonova kost boja), a mene zanima kako bi bilo da zidovi budu u bledo zelene boje? Negde sam pročitala da je zelena dobar kontrast ovim postojećim bojama u stanu i da otvara prostor. Moram da napomenem i da nema previše svetlosti u stanu, već samo ujutru rano, jer se nalazi na istočnoj strani.
Unared veoma zahvalna!
Maja

Poštovana Maja,

Generalni predlog za uređenje stanova malih kvadratura je upotreba svetlih boja u enterijeru. U ovom slučaju postoji razlog više  jer je reč o nedovoljno osvetljenom prostoru. Boja zida treba da je uklopljena sa nameštajem koji već posedujete odnosno sa crvenom, narandžastom i žutom bojom. Ove boje spadaju u tople boje dok je natur boja drveta neutralna i omogućava kombinovanje. Ipak ne mogu se složiti da je kontrast “hladne” zelene i ovih “toplih” boja dobro rešenje za mali stan.

Moja preporuka je da se zadržite na toplim i neutralnim bojama i da zid (samo jedan) ofarbate u neku od toplih boja npr. crvenu ili narandžastu. Pokušajte sa ton kartom da pronađete istu nijansu boje koja se već pojavljuje na nameštaju. Ovom bojom možete prekrečiti zid iza kauča ili neki drugi dominantan zid ili pak izvući samo detalje na zidu kao što su štrafte. Ukoliko koristite štrafte (detalje) poželjno je da se one ponove na još jednom mestu, na primer na osi simetrije trpezarijskog stola. Srećan rad!

dia Sonja Brstina

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Ljubica

    A sta fali tamnim bojama u stanu?

  2. ivana

    koje boje koristiti u velikim dnevnim sobama?

  3. mima

    @ ljubica: mislim da tamne ne ogdovaraju malim stanovima jer prostor čine još manjim. Svetle boje „otvaraju“ prostor. Tamne boje su prikladnije za veće sobe.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *