Aktuelno, Saveti arhitekte Sonje

Koje boje zidova izabrati u malim stanovima

PoŔtovana,
Zanima me koje bi boje zidova najbolje izgledale u stanu od 29 kvadrata. Radi se o dve prostorije (kuhinja i soba) i kupatilu. Kuhinja je u kombinaciji natur i terakot crvenoj boji , trpezarijski sto je u natur boji, a stolice bordo. Soba (ujedno je i dnevna i spavaća soba) je opremljena nameÅ”tajem u natur boji drveta, 2 klik-klak kreveta su presvučena meblom (kocke, kombinacija narandžasto i tamno žute boje). Sada su zidovi okrečeni skoro u belo (slonova kost boja), a mene zanima kako bi bilo da zidovi budu u bledo zelene boje? Negde sam pročitala da je zelena dobar kontrast ovim postojećim bojama u stanu i da otvara prostor. Moram da napomenem i da nema previÅ”e svetlosti u stanu, već samo ujutru rano, jer se nalazi na istočnoj strani.
Unared veoma zahvalna!
Maja

PoŔtovana Maja,

Generalni predlog za uređenje stanova malih kvadratura je upotreba svetlih boja u enterijeru. U ovom slučaju postoji razlog viÅ”eĀ  jer je reč o nedovoljno osvetljenom prostoru. Boja zida treba da je uklopljena sa nameÅ”tajem koji već posedujete odnosno sa crvenom, narandžastom i žutom bojom. Ove boje spadaju u tople boje dok je natur boja drveta neutralna i omogućava kombinovanje. Ipak ne mogu se složiti da je kontrast ā€œhladneā€ zelene i ovih ā€œtoplihā€ boja dobro reÅ”enje za mali stan.

Moja preporuka je da se zadržite na toplim i neutralnim bojama i da zid (samo jedan) ofarbate u neku od toplih boja npr. crvenu ili narandžastu. PokuÅ”ajte sa ton kartom da pronađete istu nijansu boje koja se već pojavljuje na nameÅ”taju. Ovom bojom možete prekrečiti zid iza kauča ili neki drugi dominantan zid ili pak izvući samo detalje na zidu kao Å”to su Å”trafte. Ukoliko koristite Å”trafte (detalje) poželjno je da se one ponove na joÅ” jednom mestu, na primer na osi simetrije trpezarijskog stola. Srećan rad!

dia Sonja Brstina

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s naŔeg portala svakog petka u vaŔem sandučetu.

3 komentara

  1. Ljubica

    A sta fali tamnim bojama u stanu?

  2. ivana

    koje boje koristiti u velikim dnevnim sobama?

  3. mima

    @ ljubica: mislim da tamne ne ogdovaraju malim stanovima jer prostor čine joÅ” manjim. Svetle boje „otvaraju“ prostor. Tamne boje su prikladnije za veće sobe.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *