Novi objekti

Fakultet za bezbednost gradi objekat u Novom Beogradu

Sadašnji brucoši Fakulteta za bezbednost nastavu treće godine trebalo bi da pohađaju u novoj zgradi u novobegradskom bloku 67A, gde je planirana izgradnja novog objekta ove visokoškolske ustanove.

Plac veličine 1,04 ha koji je grad Beograd ustupio Republici Srbiji za potrebe izgradnje Fakulteta bezbednosti, nalazi se u neposrednoj blizini tržnog centra „Delta City“.

Kako je za „eKapiju“ rekao Vladimir Cvetković, prodekan za finansije fakulteta i šef radne grupe zadužene za izgradnju, nova zgrada fakulteta zauzimaće površinu od oko 10.000 m2, a u objekat će biti uloženo oko 5 mil EUR.

– Novac za izgradnju biće obezbeđen iz više izvora, najvećim delom iz kredita Evropske banke, a očekujemo i da se neko od naših inostranih partnera uključi u izgradnju.

Fakultet za bezbednost jedan je od najtraženijih fakulteta u Srbiji. Nastava se trenutno odvija u prostorijama fakulteta u Gospodara Vučića na oko 1500m2, i na osnovu ugovora u dva amfiteatra na Vojnoj akademiji, pa je akademcima ove visokoškolske ustanove novi prostor neophodan.

 

  

Izgradnja bi, prema Cvetkovićevim rečima, trebalo da krene čim se završi pravna procedura oko iseljavanja firmi koje ovaj prostor koriste.

– Nekoliko firmi nelegalno je na predviđenom placu izgradilo neku vrstu objekata za popravku autobusa i u toku je pravna procedura oko njihovog iseljavanja. Čim ona bude završena nelegalno izgrađeni objekti biće srušeni a mi ćemo krenuti sa radovima.

Idejni projekat buduće zgrade Fakulteta bezbednosti u Novom Beogradu uradio je Arhitektonski fakultet. Ostalo je, prema rečima sagovornika „eKapije“, da se uradi glavni projekat, a sama gradnja će, kako je rekao Cvetković, trajati oko godinu dana. Optimalno je očekivati da nova zgrada u funkciji bude za oko 3 godine.

Na osnovu idejnog projekta, Fakulet bi u novom ruhu trebalo da ima 2 sprata. S obzirom na specifičnost rada, osim učionica, amfirteatra, kabineta i biblioteke u suterenu su predviđene i streljana na oko 315 i mini fitnes sala na oko 159 m2.

Za studente i zaposlene na fakultetu, kao i za posetioce biće obezbeđeno oko 60 parking mesta u dvorištu fakulteta i 16 u fakultetskoj garaži.

U dvorištu je planirana i vodena površina sa fontanom, a u skopu fakulteta i kafe bar.

Kabineti i učionice buduće visokoškolske ustanove u Novom Beogradu, biće opremljeni po najvišim standardima. Zgrada će biti i energetski efikasna. Predviđeno je vertikalno ozelenjavanje nekoliko fasadnih površina, uređenje 4 krovne bašte i postavljanje solarnih panela na krov objekta.

Očekuje se da će za manje od 5 godina zgrada moći sama sebe da održava.

(eKapija)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *