Crkva Svetog Nikole na Mehnetnu; Foto: Alan Karchmer
Svetski projekti

Kalatravina pravoslavna crkva kao novi svetionik u Njujorku

Zidovi crkve napravljeni su od tankih ploča od pentelijskog mermera tako da objekat tokom noći isijava svetlost.

Grčka pravoslavna crkva Svetog Nikole, koja zamenjuje crkvu uništenu 11. septembra 2001. godine, zvanično je otvorena u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku.

Dizajnirano od strane proslavljenog španskog arhitekte Santjaga Kalatrave, novo zdanje se nalazi na mestu hrama iz 19. veka, jedinog objekta van kompleksa WTC koji je u napadu potpuno srušen.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Crkva je podignuta oko sedam metara iznad nivoa ulice i dizajnirana je da bude svetionik.

Crkva se nalazi pored Nacionalnog spomenika i muzeja 11. septembra; Foto: Alan Karchmer

Utočište, ali i podsetnik

Izgrađena kao deo obnove lokacije Svetskog trgovinskog centra za koju je master plan uradio arhitekta Daniel Libeskind, crkva je smeštena pored Nacionalnog spomenika i muzeja 11. septembra koji se nalazi na mestu nekadašnjih kula bliznakinja.

Kalatrava ga je, kako kaže, dizajnirao da bude „utočište za bogosluženje“, ali i podsetnik na uticaj terorističkih napada, piše Dezeen.

„Videti grčku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole i nacionalnu svetinju konačno otvorenu je simbol budućnosti Donjeg Menhetna i definisanja prošlosti,“ rekao je Kalatrava.

Crkva je podignuta oko sedam metara iznad nivoa ulice; Foto: Alan Karchmer

Podstaknuta vizantijskom arhitekturom i posebno Aja Sofijom, crkva je raspoređena oko centralne galerije iznad koje se nalazi kupola.

Novi hram Svetog Nikole na Menhetnu je podignut oko sedam metara iznad nivoa ulice i dizajniran je da bude svetionik.

Podstaknuta vizantijskom arhitekturom i posebno Aja Sofijom u Istanbulu, crkva je raspoređena oko centralne galerije iznad koje se nalazi kupola.

Zidovi ovog centralnog dela su napravljeni od tankih ploča od pentelijskog mermera tako da se zgrada može osvetljavati noću.

Ulaz u crkvu gleda na veliki otvoreni trg; Foto: Alan Karchmer

Oltar je direktno okrenut ka ulazu, dok su dve bočne niše upotpunjene prozirnim lučnim prozorima.

Oko centralnih kupolastih prostora nalaze se četiri kamene kule koje daju zgradi ukupni kvadratni oblik.

Ulaz u crkvu, koji gleda na veliki otvoreni trg, postavljen je između dve od ovih kula i vodi direktno do glavne serije liturgijskih prostora.

Oltar je direktno okrenut ka ulazu, dok su dve bočne niše upotpunjene prozirnim lučnim prozorima.

Dizajn je bio inspirisan čuvenom Aja Sofijom u Istanbulu; Foto: Alan Karchmer

Aja Sofija kao inspiracija

Iznad glavnog prostora, kupola je okružena sa 40 prozora podeljenih sa 40 kamenih radijalnih lukova, koji podsećaju na Aja Sofiju.

Pored glavnih liturgijskih prostora, na gornjim spratovima kula postavljeno je nekoliko društvenih prostorija i kancelarija.

„Ova svetinja će biti mesto za svakoga ko dođe na sveto tlo Svetskog trgovinskog centra, mesto gde će se zapitati i zamisliti svet u kome je milosrđe neizbežno, pomirenje poželjno, a oproštaj moguć“, rekao je arhiepiskop američki Joanis Lambrinijadis.

Oltar je direktno okrenut ka ulazu; Foto: Alan Karchmer

Trajno nasleđe

„Nadam se da ću videti da ova struktura služi svojoj svrsi kao utočište za bogosluženje, ali i kao mesto za razmišljanje o tome šta je grad preživeo i kako napreduje“, nastavio je Kalatrava.

„Arhitektura može imati unutrašnju simboličku vrednost, koja nije napisana ili izražena specifičnim manirom, već na apstraktan i sintetički način, šaljući poruku i tako ostavljajući trajno nasleđe” – kaže proslavljeni španski arhitekta.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *