Pobedničko rešenje – Termoprojekt doo
Konkursi

Pobednička rešenja za Trg Topličkih junaka u Prokuplju

Termoprojekt doo iz Beograda pobedio je na konkursu na novi trg u Prokuplju sa podzemnom garažom.

Grad Prokuplje je krajem jula raspisao novi poziv za učešće na Konkursu za dizajn „Urbanističko-arhitektonski konkurs za izradu idejnog rešenja uređenja Trga Topličkih junaka u Prokuplju“.

Žiri je doneo sledeću odluku da se nagrade dodele sledećim autorima:

1. nagrada: Termoprojekt doo Beograd

 dia Jasmina Pavlović, dia Ana Nenadić, dia Maja Vasilev, Mila Joksimović i dia Miloš Purić; (800.000 dinara)

Ovaj rad ističe se po dominantnom slobodnom prostoru u centralnom delu oko Spomenika. Kvalitet ovog rešenje ogleda se u tome što stvara jasnu i prepoznatljivu celinu gradskog trga sa spomenikom Topličkih junaka i česmom kao centralnim elementima, kroz otvaranje celog prostora i mogućnosti za sagledavanje Spomenika iz različitih delova Trga.

Postojeća denivelacija je iskorišćena u vidu kaskada u svrhu sedenja i odmora, kao i amfiteatra – što daje mogućnost za održavanje različitih manifestacija. Prostor je lepo oplemenjen zelenilom i vodom kao gradivnim elementom. Dobro osmišljeni odnosi novoprojektovanog trga sa neposrednim okruženjem stvaraju utisak da je trg oduvek bio tu i da pripada zaštićenom gradskom jezgru.

Ono što je mana ovog projekta je loše pozicioniranje podzemne garaže. Mesto gde je predviđena podzemna garaža je najviša kota predmetnog prostora, što bi ishodovalo veću dubinu garaže, a samim tim i znatno skuplju investiciju, navodi se u zaključku žirija.

Pobedničko rešenje

2. nagrada: Stefan Nikolić, Beograd 100.000 dinara

U fokusu projekta je simbolično afirmisan odnos istorije kroz modernu ideju. Koncept se zasniva na prostornoj predstavi dvanaest junaka koji su, po narodnoj pesmi i pojedinim istorijskim tragovima, odneli pobedu u Kosovskoj bici – Jug Bogdan i devet Jugovića, Kosančić Ivan i Toplica Milan. Za svakog junaka formiran je po jedan krug u vidu popločanja.

Rešenje se sastoji iz nekoliko celina koje su jako dobro povezane tako da čine dinamičan i simetričan prostor, s tim što je mana rešenja nedovoljno mesta za održavanje većih manifestacija. Ulaz u podzemnu garažu postavljen na logičnom i vidljivom mestu, a pritom ne ometa cirkulaciju pešaka i druge aktivnosti, navodi se zaključku žirija.

Druga nagrada
Druga nagrada

3. nagrada: dia Milan Radovanović, Prokuplje; 90.000 dinara

Rešenjem je formirano nekoliko segmenata kako bi se zadovoljile različite potrebe korišćenja prostora. Delimično zadržani glavni pravci kretanja uz moderniji pristup dizajnu. Projekat pokazuje i istražuje sadržaje koji mogu oživeti ovaj deo prostora. Očuvano postojeće zelenilo u velikoj meri. Rasveta je veoma lepo rešena, sam dizajn rasvetnih elemenata je dobro urađen.

Mana ovog projekta je direktan ulaz u podzemnu garažu u centralnom delu pristupa trgu, iz ulice Ratka Pavlovića. Trebalo bi ulaz u garažu pomeriti i dati prioritet pešačkoj zoni. Pa tako, pored ove izmene, u osnovi koncepcije ovog rešenja leži dobro izbalansiran odnos potrebe građana i modernog koncepta, kroz opravdanu funkcionalnu organizaciju prostora, navodi se u zaključku žirija.

Treća nagrada

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

12 komentara

 1. miki

  hahahaha i drugo i treće je bolje od prvog ! sva tri su jeziva za 27.09.2021.

 2. ARH

  Slazem se da su i drugo i trece resenje dalekokvalitetniji, promisljeniji, inovativniji i bolji za gradsko tkivo i urbani zivot . Dosta sa namestenim konkursima za bracu i kumove.

 3. Dragan Marković

  Nikad mi neće biti jasno zašto uspešni arhitektonski birou ne učestvuju u konkursima za uređenje javnih gradskih prostora.

  Da li imaju previše posla, nagrade su premale ili je nešto drugo u pitanju?

  Pored toga, pitam se zašto zašto nastavnici i asistenti urbanizma sa državnih fakulteta ne učestvuju na ovakvim konkursima?

  Zadatak je krajnje interesantan.

  Ali, sigurno postoji neki razlog koji ih odbija.

  1. Aleksa

   Poštovani Dragane,

   Mislim da nema potrebe diskriminisati profesore, asistente i studente arhitekture i urbanizma privatnih fakulteta.

   Pozdrav

 4. Aleksandar

  Drugonagrađeno rešenje je primerenije.

  1. Nikola

   Da, ali teže za realizaciju zbog silnih krugova. Mislim, bilo šta u Prokuplju je bolje od trenutne situacije. Možda su naša očekivanja prevelika od jedne od najsiromašnijih opština u Srbiji.

 5. Milan

  Ovo prvo kaze da treba da budu centralni spomenik i česma da se sagledaju iz daljine ko onaj spomenik kod Opštine sto ga bije sunce. Ako je tako da se sagleda iz daljine srusiti soliter nad apotekom i sve okolo. Da okolo bude sto vise betona i behatona za mitinge. A sto ne proterate staze medju drvecem, zasto ga secete

  1. Nikola

   Meni se čini da je prvi rad pobedio baš zato što je predvideo najviše behatona i granita.

 6. Prokupcanka

  Svako ko zivi u Prokuplju i voli svoj grad ce prvo resenje videti kao najlosiju soluciju i vrlo neprimereno. Ali grad su pojedinci toliko unistili i naruzili da cak i kad bi stavili bilo koje drugo resenje izgleda trga ne bi pomoglo Prokuplju da ne bude na listi najruznijih gradova u Srbiji.

 7. Milan

  Kad ce da bude taj trg,kad ga naprave kao sto su halu sportova ,dom zdravja,pijac kod eko pumpe i mnogo slicnih proekata

 8. arhitekta

  meni
  prva nagrada
  deluje atraktivno
  samo iz vazduha

  kao takva
  biće zanimljiva pticama
  ali ne i korisnicima

 9. Zoran

  Neinventivno, nehumano…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *