Isprepletena fasada od cortena; Foto: Ilya Ivanov
Izdvojeno, Svetski projekti

Fasada od isprepletanog Corten čelika u Sankt Peterburgu

Talasaste ploče od čelika sirovog izgleda obmotavaju zgradu sa sve četiri strane, formirajući mrežu nalik pletenoj korpi.

Sedmospratni poslovni objekat Ferrum 1 u Sankt Peterburgu, za koji projekat potpisuje arhitekta Sergei Tchoban, jedna je od nekoliko zgrada koje je njegov studio projektovao u krugu bivše fabrike Rossiya u distriktu Polustrovo. To je jedna od prvih zgrada u Rusiji izgrađena primenom skulpturalne fasade od Corten čelika koji joj je dao spektakularan izgled.

Čelični paneli sirovog, korodiranog izgleda, obmotavaju zgradu sa sve četiri strane, formirajući mrežu kvadratnih i pravougaonih prozora.

Ovi čelični paneli sirovog, korodiranog izgleda, obmotavaju zgradu od 85.000 kvadrata sa sve četiri strane, formirajući mrežu kvadratnih i pravougaonih prozora. Paneli se u svojim  vertikalnim i horizontalnim pravcima krive tako da stvaraju efekat preplitanja, kao kod drvene pletene korpe, te trodimenzionalnost panela kreira dinamičnost objekta nezavisno od ugla gledanja.

„Skulpturalna fasada izgrađena je u geometrijskoj mreži i izgleda kao koherentna, dinamična, organski tečna tkanina. Trodimenzionalne pruge obmotavaju pravougaonu zgradu i horizontalno i vertikalno. Naizmenično preklapanje ravnih i izbočenih modula stvara iluziju pletiva.“, kažu iz Tchoban Voss za Dezeen.

Zlatni tonovi

Unutar objekta Ferrum 1, zarđale narandžaste nijanse Corten čelika zamenjene su zlatnim tonovima aluminijumskih panela koji se mogu videti u predvorju. Ovaj prostor koji se nalazi u centralnom delu, preseca prizemlje, formirajući dva kancelarijska prostora jednake veličine.

U gornjim nivoima objekta smeštene su manje kancelarije, organizovane oko centralnih hodnika. Kancelarijski prostor ostavljeni potpuno čisti kako bi korisnici samostalno dizajnirali svoj radni prostor.

 

Skulpturalna fasada izgrađena je u geometrijskoj mreži i izgleda kao koherenna, dinamična, organski tečna tkanina.

Pre neko što je postala fabrika Rosiya, ova lokacija je krajem 18. veka funkcionisala kao palata Princa Aleksandra Andrejeviča Bezborodka. Jedan kratki period služila je i kao lečilište za najbogatije stanovnike Sankt Peterburga.

U planu Ferrum 2

Trenutna lokacija nekadašnje fabrike se nalazi u fazi razvoja više od jedne decenije, a u planu studija je projektovanje a zatim i dizajniranje objekta Ferrum 2, koji će imati indentičnu fasadu kao i Ferrum 1.

Grafički prilozi

Foto: Ilya Ivanov

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Jovan

    Bolje deluje izbliza. Kompletna kompozicija je bezveze.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *