Nagrada Piranesi dodeljuje se od 1989. godine
Konkursi

Nagrada Piranesi: Prijave nacionalnom selektoru Srbije do 18. oktobra

Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i za najinovativnije ideje studenata.

Prestižna međunarodna arhitektonska nagrada Piranesi, koja se dodeljuje već 33 godine, deo je međunarodne konferencije Piranski dani arhitekture (PDA).

Prvu ediciju nagrade je 1989. godine primio arhitekta Bogdan Bogdanović, a zemlje koje učestvuju su Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Grčka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Crna gora.

Arhitekti iz navedenih zemalja se mogu prijaviti putem nacionalnih selektora. Svaki nacionalni selektor će odabrati 5 realizovanih arhitektonskih radova izgrađenih u poslednje dve godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Značaj oživljavanja modernističke arhitekture

Nagrada se dodeljuje najboljem arhitektonskom delu iz Srednje Evrope u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i za najinovativnije ideje studenata.

Nagrađeni rad treba da odražava poštovanje savremene arhitekture za prirodni, kulturni i istorijski kontekst.

Predstavljanjem različitosti u okviru visokokvalitetne evropske arhitekture, ova nagrada podstiče kulturni identitet i, između ostalog, naglašava značaj oživljavanja modernističke arhitekture.

Rok za prijavu nacionalnom selektoru Srbije 18. 10. 2022. godine, a prijava se može poslati na adresu selektora koja je dostupna na linku na ovoj stranici.

„Želja nam je da kandidati budu prisutni na večernjoj dodeli nagrada Piranesi“ – naglašavaju organizatori, uz napomenu da će se dodela održati u subotu, 26. novembra 2022. godine.

Prošlogodišnji pobednik: Saint Gellért Hall, sala za sport i priredbe u školi Sveta Margareta u Budimpešti; Foto: Gergely Kenéz

Nagrada za najbolji studentski projekat

Piranesi Student Honorable Mention nagrađuje najbolji studentski arhitektonski projekat, dizajniran u prethodne dve godine u regionu Centralne Evrope, a nominuju se po dva studenta izabrana od strane selektora matičnog fakulteta.

Pozvani su fakulteti centralnoevropskih zemalja iz sledećih gradova – Grac, Špital, Beč, Banjaluka, Sarajevo, Split, Zagreb, Solun, Budimpešta, Peskara, Trst, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Novi Sad i London.

Izabrani radovi (izveden ili neizveden studentski rad) će se takmičiti za 2022 Piranesi Honorable Mention na Piranesi međunarodnoj izložbi, u okviru Piranskih dana arhitekture.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *