Izložba „50 do 50“ jedinstvena je i po svojoj temi i po svom sadržaju; Foto: Sara Prilipović
Dešavanja

Arhitektura je ponovo u modi: Otvorena izložba srpskih arhitekata i dizajnera (fotogalerija)

Galerija LAG u Beogradu bila je mala da primi sve goste i medije koji su želeli da vide arhitektonsku izložbu “50 do 50”.

U poslednjih pet godina, doživeli smo pravi procvat arhitektonskih i dizajnerskih praksi. Potražnja za arhitektonskim uslugama i dizajniranim komadima nameštaja doživela je svoj istorijski vrhunac. No, iako po mnogo čemu bliski, arhitekti i dizajneri iz Srbije nisu imali prilike da se udruže i svoje radove prikažu široj i stručnoj publici u okviru jednog jedinstvenog događaja.

Gužva na otvaranju izložbe; Foto: Oksana Skendžić

Kako je reč o jedinstvenom događaju, otvaranje izložbe privuklo je veliku pažnju medija, struke i publike.

Izložba „50 do 50“ pokušaj je da se na jednom mestu saberu i prikažu radovi jedne generacije autora s teritorije Srbije. Cilj izložbe je afirmacija, prezentacija i promocija 50 domaćih autora koji pripadaju novom talasu stvaralaštva, odnosno imaju do 50 godina.

„Odabrani izlagači bili su u obavezi da poseduju aktivnu produkciju u poslednjih pet godina. U slučaju arhitektonskih biroa – da kontinuirano projektuju objekte i enterijere. Od dizajnera nameštaja zahtevalo se da imaju serijski proizvedene komade, a koji su u poslednjih pet godina u prodaji“ – navodi Marko Stojanović, autor i selektor izložbe.

Kako je reč o jedinstvenom događaju, otvaranje izložbe privuklo je veliku pažnju medija, struke i publike.

Prvi put posle dugo vremena, arhitekte i dizajneri svoje radove izložili su u okviru istog prostora; Foto: Sara Pilipović

Na otvaranju izložbe pojavio se rekordan broj izlagača i gostiju, a brojni komadi nameštaja već su prodati.

U odnosu na ustaljenu tradiciju organizacije događaja ovog tipa, odabir galerija LAG pokazao se kao pun pogodak. Na otvaranju izložbe pojavio se rekordan broj izlagača i gostiju. Prostorni kapaciteti tržnog centra mogli su bez problema da prihvate okupljenu publiku. Osim toga, mogućnost nesmetanog parkiranja se pokazala kao naročito korisna stvar, a obližnji kafići kao zgodno mesto za druženje i susret kolega i prijatelja.

Već prvih dana nakon otvaranja izložbu je posetio veliki broj ciljanih gostiju, ali i slučajnih posetilaca tržnog centra Galerija Beograd. O ovome možda najbolje svedoči veliki broj podeljenih kataloga koje izlagači nameštaja moraju svakodnevno da dopunjuju. Naime, izložba će biti otvorena do 5. novembra.

Osim toga, veliki broj posetilaca izložbe pokazalo je interesovanje za kupovinom izloženih komada nameštaja, ali i želju da stupi u kontakt sa arhitektama. Na osnovu prvih pozitivnih rezultata može se reći da odabir galerije LAG uvodi novu vezu između visoke i popularne kulture, promotivne i prodajne prirode održavanja stručnih izložbi.

Otvaranje izložbe privuklo je veliku pažnju medija; Foto: Sara Pilipović

Ko je sve na izložbi

U segmentu arhitektura, svoje projekte i radove izložili su (azbučnim redom): AKVS, A3 Arhitekti, A4 Studio, Alterno Inc, Ana Nenadović, Antipod Studio, Arhitektura Buđevac, BG Arh, Bureau Cube Partners, DAB Studio, Danilo Dangubić, DOMUS Arhitekti, ENND Studio, Fluid Studio, Folić Arhitekti, Gušić Arhitektura, Inka Studio, Kontra Studio, Ksenija Đorđević, MADA Studio, MAPA Arhitekti, Miloš Milivojević, Modelart Arhitekti, MODULAR, N-Martin Studio, Proambo Studio, Remorker Arhitekti, Savremena Arhitektura, SEBRE, Studio Sonja Brstina, Studio Meteor, Studio OBE, Studi OPNA, Studio Simović, Teking, Unknown Studio, URED Studio i Zabriskie Studio.

Iako su prostorni kapaciteti galerije značajni, svoje makete prikazao je mali broj biroa – svega četiri.

No, autor izložbe, urednici i grafički dizajner su mogli daleko bolje da prikažu i izlože radove iz oblasti arhitekture. Standardna dimenzija plakata od 50×70 cm se za ovaj prostor i priliku pokazala kao neprimerena.

Iako su prostorni kapaciteti galerije značajni, svoje makete prikazao je mali broj biroa – svega četiri: Biro Cube Parners, Danilo Dangubić, Modelart Arhitekti i Zabriskie Studio.

Biro Cube Partners prikazao je maketu svog projekta Kalemegdan Park; Foto: Sara Pilipović

Portal Gradnja.rs je glavni medijski pokrovitelj izložbe „50 do 50“

U segmentu dizajn, svoje projekte i radove izložili su (azbučnim redom): Charlie Pommier, Craftka, Dsignedby, Flame Furniture, Floem, Garda Furniture, Hookl & Stool, Kora Studio, LAURA, Minoo, MOD, Vanquish, Wood Line i Wood Mood. Uglavnom, izloženi su dizajnirani komadi stolova, stolica, polica i lampi, dok je Dsignedby jedno od svojih kuhinjskih ostrva.

Održavanje izložbe podržala je Privredna Komora Srbije. Kompanije ACOELMATFEALhiCAD su pokrovitelji događaja, dok je portal Gradnja.rs glavni medijski partner.

Domaći dizajneri su prikazali svoje najbolje i najprodavanije komade; Foto: Sara Pilipović

Uvertira za BAB 2021

Važno je naglasiti da je izložba „50 do 50“ najava centralnog događaja5. Balkanskog Arhitektonskog Bijenala, koji će biti održan u decembru. Kao i četiri puta do sada, na Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu arhitekte i dizajneri iz regiona će na sličan način prikazati svoje radove i aktivnosti. Istaknuto mesto na događaju imaće arhitekte i dizajneri iz Hrvatske, čiji će komesar i selektor biti Saša Begović iz zagrebačkog 3LHD studija.

BAB 2021 će biti održan u periodu od 8. do 16. decembra u prostoru Bioskopa Balkan. Održavanje Bijenala ove godine podržali su Fondacija Saša Marčeta, Privredna komora Srbije i Arhitektonski fakultetu u Beogradu. Centralne i prateće događaje finansijski su podržale kompanije ACO, Alumil, Baldini Studio, BAUMIT, hiCAD, JAF, Lafarge, Mara Home, VELUX, Wienerberger i Xella Srbija.

Rok za prijavu i uplatu registracija za ovogodišnji događaj je produžen do 31. oktobar 2021. godine. Više informacija o načinu prijavljivanja zainteresovane arhitekte i dizajneri mogu pronaći ovde.

Fotogalerija:

@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović
@Sara Pilipović

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *