Novi objekti

Hale bliznakinje: Zvezda i Partizan pod istim krovom

Decenijski problem košarkaša Partizana i Crvene zvezde – nedostatak trenažne dvorane, konačno je pred rešenjem, piše eKapija.

Ministarstvo omladine i sporta spremno je da finansira izgradnju, a Privremeni organ grada Beograda je obezbedio zemljište, platio naknadu za gradsko građevinsko zemljište, obezbedio infrastrukturno opremanje parcele kao i potrebne dozvole. Večiti rivali naći će se tako „pod istim krovom“ – deliće ih samo zid.

Vest o početku gradnje trenažne dvorane za dva čuvena kluba objavljena je prošlog meseca, ali je nekoliko važnih pitanja ostalo bez odgovora – da li je reč o starom „Partizanovom“ projektu koji nekoliko godina čeka „u fioci“, hoće li biti u pitanju zaista zajednička hala ili će svako imati svoj deo objekta, kada će građevinci izaći na teren, kojom dinamikom će graditi i, možda najvažnije – koliko će sve to koštati. Naravno, i ono staro pitanje – hoće li ljutim rivalima smetati da nešto dele. Aautor idejnog rešenja dvorana je arhitekta Mihailo Lujak. 

kosarkaska_dvorana_partizan_zvezda_2

Hale bliznakinje

Trenažne dvorane dva kluba nalaziće se praktično „pod istim krovom“, ali će svaki klub imati svoj prostor, odnosno – svoju dvoranu.

Ukupna bruto površina budućeg objekta u Ulici Čarlija Čaplina je oko 3.731,30 m2, a svaki klub treniraće u svom delu, objašnjavaju za „eKapiju“ u Ministarstvu sporta. Zapravo, postojaće „Partizanova“ sala i „Zvezdina“ sala, koje će biti skoro identične.

– Izgradnja sportske dvorane biće izvršena u dve faze, a svaka faza predstavlja arhitektonsku i funkcionalnu celinu. Dve sportske sale biće simetrično postavljene jedna do druge, iste su površine i približno istog sadržaja – kazali su nam u Ministarstvu.

kosarkaska_dvorana_partizan_zvezda_1

Projekat trenažne hale košarkaškog kluba „Partizan“ odavno je poznat. Reč je o čuvenom delu arhitekte Mihaila Lujaka. Kako je tada objavljeno, objekat bi trebalo da postane jedan od simbola glavnog grada. Prema ovom idejnom rešenju, „Centroprojekt“ je radio glavni projekat dvorane crno-belih, koja bi trebalo da ima oko 1.750 m2.

– Trenažna dvorana imaće centralno igralište, koje se po potrebi može razdeliti na dva pomoćna terena, punih dimenzija. Naravno, tu su i svlačionice, teretana i par kancelarija za trenere. Planiran je i prostor za novu trofejnu salu – kažu za „eKapiju“ u KK „Partizan NIS“.

„Zvezdina“ hala imaće gotovo identične sadržaje i kapacitet kao „Parizanova“, sa malo drugačijom organizacijom prostorija, objašnjava za „eKapiju“ arhitekta Mihailo Lujak, koji je sada izradio idejno rešenje i ove hale. Kako kaže, reč je zapravo o dve faze – prva faza projekta je hala „Partizana“, i druga – hala za „Zvezdu“.

kosarkaska_dvorana_partizan_zvezda_3

Naš sagovornik pojašnjava da je urbanističkim dokumentima, još pre nekoliko godina, u vreme kada je rađen projekat za halu „Partizana“, bilo definisano da će se u susedstvu (na istoj parceli) naći još jedna hala. Ona je i planirana za „Zvezdu“, u budućnosti, kada bude sredstava.

Reč je o gotovo identičnim halama. Nijedan klub neće biti favorizovan, već će imati na raspolaganju iste uslove. Prostor za „Zvezdu“ se neznatno razlikuje od onog za „Partizan“, samo u onoj meri koliko je bilo potrebno da bi se uklopio u okvire predviđene parcele.

kosarkaska_dvorana_partizan_zvezda_4

Pogledajte novi turski stadion u obliku krokodila.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *