Trg u Palmotićevoj i pijaca ispod; Foto: Danilo Dangubić Architects
Dešavanja

Samoodrživi Beograd Danila Dangubića na Bijenalu u Seulu

Rad srpskog arhitekte biće izložen uz još 39 projekata iz celog sveta, odabranih od 1.440 radova sa konkursa.

Bijenale u Seulu jedna je od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored Bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u toj oblasti.

Tema ovogodišnjeg Bijenala u Seulu, čiji je direktor francuski arhitekta Dominik Pero jeste „Održivi grad„, odnosno kapacitet grada – da se iznese sa svim izazovima i brzim promenama koje se svakodnevno dešavaju.

Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića “Samoodrživi grad” izabran je u velikoj konkurenciji da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, u septembru ove godine.

Ulazak u tunel iz pravca Gavrila Principa; Foto: Danilo Dangubić Architects

Studio je izradio projekat samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo grada.

Arhitektonski studio „Danilo Dangubić Architects“, nastao 2015. godine, izradio je projekat samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo grada.

„Ovo je zaista veliki značaj za naš studio i moje mlade kolege, ali i za Srbiju“, izjavio je Dangubić za RTS i istakao svoju temu „Samoodrživi grad“ za istoimeni projekat.

„Prestonica je grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da živi uprkos svemu što mu se dešava, i u tome sam apsolutno prepoznao Beograd, koji je rušen i osvajan 44 puta za 1100 godina, i još je stradao u bombardovanjima“, podseća arhitekta.

Dvorište OŠ Drinka Pavlović; Foto: Danilo Dangubić Architects

Izložba i u Beogradu

Dangubić je sada okupiran obavezama kako bi do septembra njegov studio stigao da obezbedi svu potrebnu dokumentaciju – pre svega izrada video prezentacija, ali i neophodni materijali za knjigu i samu izložbu, koja će u Beogradu biti realizovana u isto vreme kada i u Seulu.

Njegov arhitektonski studio u Beogradu zapošljava više od 20 mladih i talentovanih arhitekata, koji pružaju usluge u domenu dizajna, projektovanja, proizvodnje i realizacije projekata različitog obima i složenosti.

Dangubić je autor projekata objekata kulture, poslovanja i stanovanja među kojima je i nedavno realizovan i stambeno-poslovni objekat „SK12 Koncept života“ u Pančevu.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *