Izložba je otvorena do 1. septembra; Foto: Zavod
Dešavanja

Petar Zarić: Ova izložba posvećena je našem maštovitom kreatoru u drvetu

Poznavao je do tančina stilove, kvalitet i ćudi drveta kao i tehnologiju obrade. Ova izložba posvećena njegovom stvaralaštvu otvara se 15. avgusta.

Tokom rada na obnovi Centralne kule Starog sajmišta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je stupio u kontakt s potomcima Petra Zarića, u čijoj bogatoj zaostavštini je sačuvan i album s fotografijama koje je Zarić lično snimio pri uređenju enterijera prostorija Centralnog paviljona i Zadužbine Nikole Spasića u kompleksu novoizgrađenog Beogradskog sajma 1937. godine.

Nakon 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Petra Zarića, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda predstavlja originalne skice, projekte i fotografije radova, komade nameštaja i druge elemente enterijera na izložbi pod nazivom „Petar Zarić, Stručno crtanje i detaljisanje, Obrada drveta, Unutrašnja arhitektura u drvetu“.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Centralna kula na Starom sajmištu; Foto: Zavod

Odličnan crtač, poznavaoc stručne teorijske spreme i maštoviti kreator u drvetu.

Izložba „Petar Zarić, Stručno crtanje i detaljisanje, Obrada drveta, Unutrašnja arhitektura u drvetu“ predstavlja izuzetnu ličnost obdarenu mnogim sposobnostima: odličnog crtača, poznavaoca stručne teorijske spreme, maštovitog kreatora u drvetu koji je do tančina poznavao stilove, kvalitet i ćudi drveta i tehnologiju obrade, pronalazača i predavača na Akademiji primenjenu umetnost.

Uređivao je mnoge izložbene prostorije naših sajmova u zemlji i inostranstvu, kreirao i izrađivao nameštaj za razne potrebe, za potrebe Srpske pravoslavne crkve radio ikonostase i crkveni nameštaj, bio je veliki stručnjak oblasti ’Unutrašnja arhitektura u drvetu’.

Izložba se otvara 15. avgusta 2023; Foto: Zavod

O Petru Zariću

Petar Zarić (Valjevo 1902 – Beograd 1972) završio je nižu osnovnu školu i realnu gimnaziju, i uz to stolarski zanat, a zatim je u godinama između dva rata nastavio usavršavanje na više stručnih škola u inostranstvu (u Hajdelbergu u Nemačkoj, u Hradec Kralovu u Čehoslovačkoj, u Nirnbergu u Nemačkoj i dr).

U Beogradu, Zvečanska 12, napravio je kuću i stolarsku radionicu pod nazivom Umetnički stolar Petar Zarić, u kojoj je stvarao celog života (Petar M. Zarić, mebl-arhitekta i umetnički stolar).

U Školi za primenjenu umetnost (Akademija za primenjenu umetnost), Petar Zarić počinje da radi 1947. godine na Katedri za arhitekturu i dizajn, kao predavač stručnih predmeta – Stručno crtanje i detaljisanje i Tehnologija drveta, do odlaska u penziju 1965. godine.

Autori i važni datumi

Otvaranje izložbe biće 15. avgusta u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 1. septembra 2023. godine.

Autori izložbe i kataloga su: Snežana Negovanović, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Dobrila Ivanić Zdravković, unuka Petra Zarića.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *