Bačka tvrđava u Baču mogla bi se naći pod zaštitom Uneska; Foto: Žikica Milošević
Aktuelno

Bačka tvrđava ponovo postaje ostrvo, ovaj put pod zaštitom Uneska?

Pokrenut je smeli plan da se reka Mostonga vrati u svoje staro korito, i da Tvrđava postane ponovo rečna ada sa mostovima – pod kojima plove čamci i brodići.

Bač je dao ime celoj oblasti Bačke, kao njena prva prestonica, a istovremeno, ovaj gradić je dom najočuvanije srednjovekovne tvrđave u Vojvodini (ona u Petrovaradinu je novovekovna „instalacija“ na mestu stare, srednjovekovne tvrđave, Ilok je ostao u Hrvatskoj, a Vršac je ostao samo na svojoj kuli, od celog zamka).

Tokom vremena, Bač je od velikog grada postajao provincijalan, i poznat tek manjem broju pasioniranih posetilaca i zaljubljenika u starine. Nekadašnja reka mističnog imena Mostonga okruživala je sa svih strana rečnu adu na kojoj se nalazila moćna tvrđava, nalik na priče iz srednjovekovnih bajki

A zatim je Mostonga presušila, a kanal je poveo vodu na drugu stranu. Podgrađe je postalo zanimljiv, ali zabačen deo grada bez ikakvih turističkih potencijala.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Najočuvanija srednjovekovna tvrđava u Vojvodini; Foto: Žikica Milošević

Kompatibilni elementi za postojeće sadržaje

A onda, krenula je inicijativa da se tvrđava uvrsti u Svetsku baštinu Uneska i TO Bača je predala veoma dobru i argumentovanu prijavu tokom 2022. godine, koja je ušla u razmatranje. A zatim je i opština uradila jedan veliki korak – pokrenula je smeli plan da se Mostonga vrati u svoje staro korito, i da Tvrđava postane ponovo rečna ada sa mostovima – pod kojima plove čamci i brodići!

Naime, usvojenim planom detaljne regulacije za prostornu celinu „Drevni Bač sa tvrđavom“, planira se da se na području Tvrđave, kapije Šiljak i Podgrađa zadrže svi postojeći sadržaji ali da se pritom dopune kompatibilnim elementima: ulični koridor će se zadržati, formiraće se biciklistička staza.

Unutar očuvanih i renoviranih kuća u Drevnom Baču planiraju se restorani, suvenirnice, kafići, etno-kuće, prenoćišta… kao u, recimo, Alberobelu, u Italiji, gde su čuveni „truli“ („trulli“), na neki način „trulili“ u siromaštvu i nemaru dok se turizam nije okrenuo prema ovoj destinaciji i pretvorio celo staro naselje u jedan generator novca, a zadržane su i obnovljene sve drevne kuće.

Legenda sa slike prostornog plana: svetloplavo – korito Mostonge, žuto – porodično stanovanje, tamnoljubičasto – parking, plavi kvadrat – privez za čamce, crveno – uprava i administracija, ljubičasto – kalvarija i tursko kupatilo; Izvor: PDR/Zavod za urbanizam Vojvodine

U okviru plana je definisan i deo sa druge strane kanala, odnosno obnova turskog kupatila, jedinog hamama u Vojvodini koji je sačuvan.

Opština navodi da će se „radi povratka istorijskog ambijenta srednjovekovne tvrđave u Baču, planirati povratak vode u korito reke Mostonge, i uvođenje rekreativnih sadržaja poput ribolova, veslanja i sl. U jugoistočnom delu korita Mostonge planiraće se privez za čamce.”

U tom smislu, navodi se da bi ugostiteljski sadržaji bili “primereni okruženju”, a da bi biciklističke staze doprinele sjajnom izletu sa biciklističke staze Eurovelo-6. Planira se da u ovoj regiji Drevnog Bača, koja bi bila stecište turista, bude smeštena i Uprava i administracija.

Mostongu je teško vratiti tamo gde je bila, ali bi se oko njenog starog-novog korita napravio preventivni nasip, kao i koridor kanala koji bi odvodio procedne vode iz zaštitnog nasipa i okolnog terena. U okviru plana je definisan i deo sa druge strane kanala, odnosno obnova turskog kupatila, jedinog hamama u Vojvodini koji je sačuvan.

Posle renoviranog Vršca, Golupca, Užica i Fetislama, i Bačka tvrđava treba da zasija novim sjajem; Foto: Žikica Milošević

Svetlija budućnost za 36 kuća

Trenutno u Ulici Bačke tvrđave ima 36 stambenih objekata tipa kuća tradicionalne izrade, za koje se planira svetlija budućnost, kojoj se nadaju mnogi stanovnici. Kula Donžon i ulazna kula Šiljak su već besprekorno renovirane, ali je krak DTD Kanala Karavukovo – Bački Petrovac, sredinom 60-ih isušio Mostongu koja je sada suvi jarak oko Drevnog Bača.

JP Zavod za urbanizam Vojvodine je svoje uradio, a sada se očekuje da posle renoviranog Vršca, Golupca, Užica i Fetislama, i Bačka tvrđava zasija novim sjajem.

Sjajem starog grada oko koga će se moći oploviti brodićima i u čarima tvrđave koja je celoj regiji dala ime, uživati iz potpuno novog ugla. Za to će biti potrebna mnogo podrške, ali planovi su tu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *