Niška tvrđava u virtuelnom svetu; Vizuelizacija: Vladan Trkulja
Aktuelno

3D povratak u 19. vek: Provozajte se kočijama kroz Nišku tvrđavu (video)

Otkrivamo vam kako je diplomski rad jednog studenta Elektrotehničkog fakulteta postao nova turistička atrakcija u gradu na Nišavi. 

Posetioci Niške tvrđave sada mogu osetiti duh prošlih vremena zahvaljujući digitalnoj aplikaciji pod nazivom „Virtualna Tvrđava 19. veka“ – koja predstavlja njen 3D prikaz – i virtuelnim naočarima, koji su im besplatno dostupni u prostorijama Turističke organizacije Niš, na samom ulazu u Tvrđavu.

Autor „Virtualne Tvrđave“ je Vladan Trkulja koji je aplikaciju ponudio TON-u, a potom je taj digitalni proizvod razvila kompanija Sanatec7. Trkulja je osmislio aplikaciju 2018. godine, kao student završne godine niškog Elektronskog fakulteta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vizuelizacija: Vladan Trkulja

Za precizne nacrte samog utvrđenja i dodatne informacije zaslužan je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Bio mu je to poslednji ispit na fakultetu, odnosno diplomski rad, a priznaje da nije bilo lako, da je sebi zadao veliki izazov, ali da je upornošću, radom i trudom uspeo da završi započeto.

„Imao sam nekoliko meseci za pripremu završnog rada i odlučio sam da odradim kompletnu nišku Tvrđavu u 3D-u. Istina, niko mi nije verovao da ću to uraditi, ali sam bio dovoljno uporan da dođem i do kraja. Za precizne nacrte samog utvrđenja i dodatne informacije zaslužan je Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, koji mi ih je dostavio. Prva verzija tvrđave, koja je bila praznija što se samog enterijera tiče, završila se mojim diplomskim radom.“ – rekao je Trkulja za Niške vesti.

Onog momenta kada sam prošetao u VR-u samom Tvrđavom i popeo se na sahat kulu i same zidine tvrđave, shvatio sam čime želim da se bavim.

Tokom 2019. odlučio je da pokrene firmu u Startup Centru u Nišu , iako se do tada bavio uglavnom drugim poslovima, sve do momenta dok nije dobio molbu da pripremi VR uređaj za taj, kako navodi, „čuveni ponedeljak“ i da instalira nekoliko VR igara kako bi ih prikazao đacima osnovne škole koji su dolazili u posetu.

„Do tad nisam se susreo sa VR uređajem, ali sam brzo sve istražio i pred kraj dana odlučio da probam tadašnju verziju Tvrđave u VR naočarama. Onog momenta kada sam prošetao u VR-u samom Tvrđavom i popeo se na sahat kulu i same zidine tvrđave, shvatio sam čime zapravo želim da se bavim“, kaže Trkulja.

Vožnja kočijama kroz Niš iz 19. veka

U naredim mesecima krenuo je proces modelovanja objekata i osmišljavanje interakcije, karaktera i enterijera samog utvrđenja.

„Bio je to prilično dug proces od nekoliko meseci i u njemu je kreirano negde oko 30 procenata enterijera same Tvrđave. Tako je nastala zadnja verzija ‘Virtualne tvrđave’ gde korisnik u kočijama može da se provoza ulicama same Tvrđave i vrati se u 19. vek grada Niša. “ – dodaje on.

Nažalost, došla je korona 2020. i svi planovi za javno prikazivanje VR aplikacije morali su da se zaustave. Došli su novi projekti iz istog domena samo za druge klijente, a aplikacija je, kako kaže njen autor, „ostala  u fioci sa željom da se nekad završi do kraja i doživi svoju premijeru“.

Vizuelizacija: Vladan Trkulja

Dva milenijuma istorije

Inače, Nišku Tvrđavu, koja se prostire na 22 hektara, sagradili su Turci u 18. veku, a napustili je pre 140 godina, kada je Niš oslobođen.

Ona spada među najočuvanija utvrđenja tog tipa u Srbiji i na Balkanskom poluostrvu, a izgrađena je na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvrđenja.

Ona u kontinuitetu postoji oko dva milenijuma, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi. Unutar njenih bedema postoje vredni objekti iz različitih istorijskih perioda.

Tvrđava u Nišu je zaštićena zakonom 1948. godine, a u aprilu 1979. proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja.

Severno od severnog zida, na Gradskom polju, nalazi se Palata sa oktagonom, za koju neki arheolozi veruju da je pripadala caru Konstantinu Velikom, rodonačelniku hrišćanstva kao legalne religije.

Tvrđava u Nišu je zaštićena zakonom 1948. godine, a odlukom Skupštine Srbije, u aprilu 1979. proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja, piše Danas.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *