Neizgrađeni Resor House čuvenog arhitekte; Foto: YouTube
Arhitektura

Virtuelni obilazak neizgrađene kuće čuvenog Mis van der Roea

Ovo je bio veoma važan projekat kako za privatan život, tako i za karijeru slavnog arhitekte.

Van der Roe se sa Valterom Gropijusom i Le Korbizjeom smatra začetnikom moderne arhitekture. On je bio u potrazi za arhitekturom koja će biti ogledalo života u dvadesetom veku. Van der Roeove građevine se odlikuju čistim formama i intenzivnom upotrebom stakla, čelika i betona. Govorio je da su njegove građevine „kost i koža“.

Međutim, u njegovom stvaralačkom opusu bio je jedan projekat koji nije ugledao svetlost dana, ali je bio veoma važan kako za privatan život, tako i za njegovu karijeru.

Naime, projekat Resor House je prvi angažman Ludviga Mis Van de Roa u SAD. S obzirom na političku situaciju u rodnoj Nemačkoj, on je 1938. emigrirao u SAD gde je iste godine postao upravnik odeljenja za arhitekturu na „Armour Institute“, kasnije „Institute of Technology“ u Čikagu.

Ovaj projekat predstavljao je prvo angažovanje Ludviga Mis Van de Roa u Americi u koju je emigrirao 1938.

Predstavljeni projekat bio je u skladu sa jedinstvenim izrazom slavnog arhitekte, koji je karakterisalo okolno uređenje nalik ruralnim pejzažima, kao i izbor materijala, koji je uglavnom bio sveden na oblaganje drvetom kako u enterijeru tako i u eksterijeru.

Iako objekat nikada zapravo nije bio izgrađen zbog prekoračenja budžeta, projektnu dokumentaciju i radne modele prikupio je njujorški MoMA, gde je upravo klijent projekta Helen Resor bila u upravnom odboru, piše ArchDaily.

Predstavljeni video zapravo prati digitalnu rekonstrukciju kuće, koristeći se baš tim prikupljenim arhivskim dokumentima, kako bi se sprovela detaljna analiza projekta, kao i virtuelni obilazak

Iz Čikaga za Čikago

Autor videa je Stewart Hicks, edukator iz oblasti arhitektonskog dizajna, koji kao vanredni profesor vodi studije i kurseve na Univerzitetu Ilinois u Čikagu. On je takođe i pomoćnik dekana na Visokoj školi za arhitekturu, dizajn i umetnost i suosnivač je prakse Design With Company.

Stewart Hicks na svom YouTube kanalu prikazuje detaljno istražene priče o arhitekturi. Njegovi nedeljni video zapisi, kao i povremena uključenja uživo pokrivaju širok spektar tema vezanih za izgrađeno okruženje, kako bi se doprinelo opštem razumevanju i zastupao njihov značaj u oblikovanju sveta u kom živimo.

3D tura

Istražite kuću Resor u 3D na ovom linku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. miki

    fascinantna kuća za sve nas koji volimo jednostavnost, prirodne divlje nedovršene materijale i ne volimo ukrase koje srbistan obožava i njegove sumanute savremene arhitekte i tako je u svakoj oblasti od arhitekture, slikarstva, mode, hrane svega na žalost! svaki put kad prođem ušćem oduševim se zgradom ck i zahvalim mom jedinom predsedniku titu na razumevanju i značaju bitne arhitekture naravno sa stilom i velikom srbinu, beograđaninu sigurno jednom od najvećih srpskih arhitekti ikada mihajlu jankoviću na manjoj kopiji najlepše bronzano- crne poslovne zgrade na svetu sigram! hvala misu i hvala vama mihajlo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *