Ova vikendica se nalazi na par kilometara od Beograda; Foto: Zgrabi vikend
Domaći projekti, Izdvojeno

Montažna kuća nadomak Beograda u skandinavskom stilu

Vila Krila, sa svojom fasadom od drveta i prostranim otvorenim tremom, predstavlja idealno mesto za odmor u prirodi, ukazujući na sve prednosti montažne gradnje.

U poslednjih nekoliko godina, montažne kuće postaju sve popularniji način gradnje širom Srbije. Brza i efikasna montaža, kao i ekonomska pristupačnost jedni su od razloga njihove ubrzane ekspanzije.

Cabin Koncept, domaći biro specijalizovan za projektovanje montažnih kuća od drveta, predstavlja nam jedan od svojih novijih realizacija – Vilu Krila.

Ova vikendica se nalazi u Barajevu, nadomak Beograda, a arhitekte Petar i Mirjana Nešić otkrivaju nam više detalja o ovom zanimljivom projektu.

Vila Krila okružena je prirodom i prostranim dvorištem: Foto: Zgrabi vikend

Još projekata istih autora:

Po ugledu na skandinavske kuće

Prema rečima arhitekata, inspiraciju za ovu vikendica pronašli su u samoj lokaciji i njenoj povoljnoj orijentaciji, ali i zahtevima klijentkinje da njena vikendica za izdavanje bude sagrađena i opremljena po ugledu na skandinavske primere.

Rezultat kombinacije otvorenih i zatvorenih volumena, osnovnih gradivnih elemenata, te zahteva da se vikendica što više otvori ka prirodi, jeste kompaktan objekat skladnih proporcija sa prostranim tremom.

Usled strmog terena, vikendica se nalazi na postamentu. U njemu je smeštena ostava, a planirana je i ugradnje saune kao dodatnog sadržaja. U cilju racionalne gradnje, postament je zidan od betonskih blokova, sa demit izolacijom i listelama kao završnom obradom na fasadi.

Konstrukcija objekta je od čamove građe, a finalna obrada fasadnih zidova je daščana obloga sa zaštitnim premazom.

S druge strane, gornji deo objekat je kubičan i u potpunosti montažan. Sastoji se od modularne konstrukcije sa ispunom od kamene vune. Upečatljiv detalj predstavlja fasada od drvenih dasaka tamo plave boje koje objektu daju prepoznatljiv izgled.

Kako autori navode, jedan od izazova tokom projektovanja i izvođenja bila je komunikacija sa klijentom i izvođačima u pogledu odabira materijala i građe, a na način da se predviđeni budžet i rokovi ispoštuju.

Konstrukcija i fasada objekta izrađene su od drveta; Foto: Zgrabi vikend

Fleksibilna osnova

Unutrašnjost vikendice (okvirne površine oko 30 kvadrata) sastoji se od tri prostorije koje se međusobno nadovezuju u jednu celinu.

Jedna od specifičnosti u organizaciji jeste prolazno kupatilo koje spaja spavaću sobu sa dnevnim boravkom, u kojem se nalaze kuhinja i trpezarija.

Iako predstavlja inovativno rešenje koje povećava fleksibilnost, prolazno kupatilo ovog tipa može stvoriti poteškoće u korišćenu naročito kada u prostoru boravi više ljudi. Kao takav, ovaj arhitektonski kompromis ima svoje prednosti i svoje mane.

Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend

Boravak na otvorenom

Neosporni kvalitet ove vikendice je veliki natkriveni trem koji se prostire na nešto preko 30 kvadrata. Skladno opremljen, on je povezan sa unutrašnjim prostorom pomoću velikih staklenih portala.

Kako je orijentisana ka jugo-istoku direktno je osunčan, te korisnicima pruža mogućnost boravka na otvorenom tokom većeg dela godine.

Osim toga, prostrano dvorište stvara idealne uslove za organizaciju različitih događaja i proslava. Od dodatnih sadržaja posebno se izdvaja Kederova sauna na otvorenom koja se može koristiti tokom letnjih i zimskih meseci.

Osnova vikendice sa naglašenim tremom; Crtež: Cabin Koncept

Funkcionalno i pristupačno

Vila Krila, projekat Cabin Koncepta, predstavlja još jedan u nizu primera primene montažne gradnje u Srbiji koji spaja estetiku, funkcionalnost i ekonomičnu gradnju.

Kao takva, montažna gradnja nije samo primerena za objekte porodičnog stanovanja, već i za izgradnju vikendica za kratkoročno izdavanje.

Ukoliko vas zanima cena ove montažne kuće i drugih modela, arhitektama možete poslati upit preko njihovog instagram profila cabinkoncept.

 

Foto-galerija

Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend
Foto: Zgrabi vikend

Faktografija:
ime projekta:

Vila Krila

autori:

Petar i Mirjana Nešić

lokacija:

Barajevo, Beograd

realizacija:

2023.

površina:

65 m2

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Lisović

  Majko mila
  Kao prvo vikendica nije u Barajevu a ostalo npr,pravljena je tako smesno kao nekada šupe ili garaže,čelične kutije i sklepetali drvenu izolaciju,stavili bure ispod i gle čuda Skandinavski stil,pre bih rekao stil iz Marinkove bare ili Ciganskih rupa.
  Cena prava sitnica 100.000 e

 2. Jelka Niebling

  Spostovani,

  moze da mi posljete katalog prek e mail za drvene male kuce s cjenami.
  Imam malo Parcelo na Primorskem v Padni (SLO).
  Hocem da kupim ove godine.

  Lep pozdrav
  Jelka

 3. Veverko

  Jednostavnost, samo za minimum potreba za uživanje u okolnoj prirodi. Lično nemam potrebu za velikom vikendicom prepunom betona, kvadrata i sadržaja. Valjda smo u šumu došli a ne kuću broj 2. Ovo se može skroz iskopirati, pa sad, svako po svom ukusu i izboru materijala.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *