Zelena gradnja

Od građevinske skele napravljena ulična rasveta koja će osvetljavati Olimpijsko selo u Parizu

Bez otpada, molim! Reciklirani građevinski materijal poslužio je za pravljenje 350 uličnih svetiljki. Koje pritom izgledaju veoma dobro.  

U susret letnjim Olimpijskim igrama, koje će se ove godine održati u Parizu, po zamisli dizajnerskih studija Concepto i Studio 5.5 postavljeno je 350 uličnih svetiljki… koje nisu naručene iz kataloga.

Naime, projekat osvetljenja deo je šeme koju nadgleda izvršno telo za Olimpijske igre, sa ciljem smanjenja emisije ugljen-dioksida za čak 47%, u poređenju sa konvencionalnim projektima.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Lakše je opredeliti se za proizvod iz kataloga, ali pošto smo dobili ovakvu šansu, želeli smo da postavimo primer drugačijeg razmišljanja.

Pejzažne arhitekte iz Agence TER, koja je bila odgovorna za planiranje javnih prostora u Olimpijskom selu, sarađivala je sa Studiom 5.5 kako bi kreirali šemu za niskougljenične materijale za predmetne prostore, uključujući uličnu rasvetu i ulični mobilijar, piše TechZone.

Stavljanjem ove održive dizajnerske agende u praksu, osvetljenje ulica dizajnirano je na način da su se za njihovo oblikovanje koristili odbačeni stubovi za rasvetu i komponente sa gradilišta, poput skele.

„Lakše je opredeliti se za proizvod iz kataloga, ali pošto smo dobili ovakvu šansu želeli smo da postavimo primer drugačijeg razmišljanja.“

Reciklažom do održivosti

Firma za dizajn osvetljenja Concepto bila je zadužena za kreiranje plana za osvetljenja sela, što je uključivalo definisanje lokacija i orijentaciju svake od ukupno 350 svetiljki, kako bi se adekvatno obezbedilo osvetljenje tamo gde je potrebno.

„Stubovi za osvetljenje obično zahtevaju velike investicije za kalupe i adaptiranu proizvodnju, a što i održavanje čini skupim. Želeli smo da maksimalno iskoristimo ponovnu upotrebu, uz osiguravanje održivosti.”

Stubovi za osvetljenje stvoreni za Olimpijsko selo variraju u obliku, veličini i konstrukciji, pri čemu su najviši primeri pravljeni u potpunosti od recikliranog pocinkovanog čelika, dok su kraći napravljeni od lameliranih drvenih stubova.

Skela kao nosač LED svetiljke

Svaka ulična lampa ima i držač koja je napravljen od recikliranog stuba za skele, podražavajući jedan ili dva energetski efikasna LED izvora svetlosti.

Poprečni elementi su postavljeni pod uglom kako bi adekvatno usmerili svetlost, a instalirani su dovoljno visoko kako bi izbegli krošnje drveća i omogućili prolaz visokim vozilima poput autobusa i vatrogasnih vozila.

Na mestima koja zahtevaju dodatno osvetljenje za pešake, drugi izvor svetlosti postavljen je na donjem kraju poprečnog dela. Ovo je omogućilo i da se smanji ukupan broj svetiljki koje je trebalo proizvesti.

Ovih 350 stubova za osvetljenje će ostati na istim mestima i nakon Olimpijskih igara.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *