Cosmicov showroom u San Francisku; Foto: Cosmic Building
Aktuelno

Cosmic Buildings praviće u Srbiji održive montažne kuće za američko tržište

Osim što obezbeđuju dodatni životni prostor, ove visokokvalitetne mikro-montažne kuće isplaćuju same sebe kroz generisanje čiste energije.

Krajem ovog meseca navršiće se tačno devet godina kako smo vam po prvi put predstavili Beograđanina Sašu Jokića, arhitektu koji je 2015. bio deo dvojca koji je osmislio prvi 3D štampač koji može da štampa objekte znatno veće od sebe.

Sedam godina kasnije, agilni Jokić je u San Franscisku, SAD, osnovao startap kompaniju Cosmic Buildings, donevši na tržište koncept modularne kuće koja bi mogla da bude uzor za buduće objekte u pogledu održivosti, a o čemu je Gradnja takođe opširno pisala.

Stoga nas je ovih dana obradovala vest da je kompanija srpsko-američkog arhitekte podigla pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara, koja će, između ostalog, omogućiti lansiranje prve linije ekološki i energetski održivih montažnih kuća.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jedinica isplaćuje samu sebe kroz generisanje čiste energije; Foto: Cosmic Buildings

Kuće u potpunosti proizvedene u Srbiji

Investicija koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures (FQV), biće iskoršćena za širenje tima i preko potrebne proizvodne kapacitete kako bi se omogućio rast i dovođenje visokokvalitetnih samoodrživih domova u Kaliforniju i šire.

Cosmic Buildings je jedna od prvih investicija FQV, fonda koji su osnovali Tihomir Bajić i Peđa Predin, dok je Jokić prekaljeni preduzetnik i priznati stručnjak u svom polju koji je uveo niz novina u arhitekturu koristeći robotiku i modularnu izgradnju.

Cosmic ONE je ograničeno izdanje visokokvalitetne mikro montažne kuće koja može da služi kao dodatna stambena jedinica (ADU), primarna porodična kuća ili kompletan blok za celu stambenu zajednicu.

„Cosmic ADU je najkvalitetniji proizvod na američkom tržištu, a potpuno je proizveden u Srbiji. Radimo zajedno u bliskom partnerskom odnosu pa smo pored naše investicije doveli dodatni kapital i partnere za proizvodnju, plasman i distribuciju”, saopštili su iz Fifth Quarter Ventures.

Detalj iz enterijera modela Cosmic ONE; Foto: Cosmic Buildings

Standardizovani šablon objekta usredsređen je na modularnu, potpuno električnu zgradu, koja ima integrisane mehaničke, električne i vodovodne sisteme.

Accessory Dwelling Unit (ADU) prvi je Cosmicov prototip koji obezbeđuje dodatni životni prostor i isplaćuje sam sebe kroz generisanje čiste energije. ADU je takođe net-zero objekat, te nastoji da poboljša zdravlje i blagostanje ljudi.

U nastojanju da se ove kuće sa sopstvenim napajanjem isporuče u masivnom obimu, bilo je neophodno osmisliti inovativni modularni sistem konstrukcije, te je kreiran standardizovani šablon objekta usredsređen na modularnu, potpuno električnu zgradu, koja ima integrisane mehaničke, električne i vodovodne sisteme.

Oni se mogu kombinovati na praktično bezbroj načina, bez potrebe za projektovanjem svakog objekta posebno.

„Imamo ambiciozne planove za proširenje našeg beogradskog razvojnog tima, koji je predvođen od strane Nikole Stevanovića i Nemanje Kordića. U saradnji sa ostalim članovima američkog tima, odigrali su ključnu ulogu u razvoju inovativne tehnologije građenja i proizvodnje, kao i samog proizvoda. Naš tim je dokazao da domaća arhitektonsko-građevinska struka može kreirati revolucionarna rešenja za globalne probleme poput nedostatka stambenog prostora i klimatskih promena. “

Kuća ima integrisane mehaničke, električne i vodovodne sisteme; Foto: Cosmic Buildings

Cosmic ONE može da služi kao dodatna stambena jedinica, primarna porodična kuća ili građevinski blokovi za celu stambenu zajednicu.

Cosmicov ADU je u stanju da generiše i skladišti električnu energiju i distribuira je u domaćinstvo kada je to potrebno – za hlađenje, grejanje i napajanje električnih uređaja, kao i električnih vozila.

Sve ovo je moguće zahvaljujući inovativnim pametnim sistemima, što uključuje solarne panele na krovu, a tu je i hibridno skladište energije.

Cosmic ONE je ograničeno izdanje ove visokokvalitetne mikro-montažne kuće, koja može da služi kao dodatna stambena jedinica (ADU), primarna porodična kuća ili građevinski blokovi za celu stambenu zajednicu – sa prvih 100 jedinica dostupnih za kupovinu u Kaliforniji.

Montažni, samoodrživi Cosmic ONE omogućava dodavanje konfigurabilnih stambenih kapaciteta koji su potrebni Kaliforniji, dajući vlasnicima kuća brz i održiv način da grade domove za smeštaj svojih porodica koje se šire.

Prvih 100 jedinica Cosmic ONE dostupni su za kupovinu u Kaliforniji; Foto: Cosmic Buildings

Deo profita u humanitarne svrhe

Kao zanimljivost, pomenućemo i podatak da je Jokićeva kompanija pokrenula inicijativu Cosmic Foundation posvećenu obezbeđivanju pristupačnog stanovanja i čiste energije deci koja su raseljena tokom rata.

Naime, iz ovog startapa su se obavezali da će donirati 1% od svakog prodatog Cosmic doma kako bi pružili svu neophodnu podršku najugroženijim porodicama da se brzo prilagode novim situacijama, piše Netokracija.rs.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *